• Placeholder for 2023 CAMPAGNE Banner Met cultuur in Venlo zit het wel snor2023 CAMPAGNE Banner Met cultuur in Venlo zit het wel snor

Ontdek de wereld van musea

Met de cultuur in Venlo zit het wel snor!

04 september 2023

Met maar liefst drie grote en enkele kleinere musea kun je als kunstliefhebber je hart ophalen in Venlo en omstreken.

Geïnteresseerd in geschiedenis? Dan kun je jouw hart ophalen in het Missiemuseum. Benieuwd naar cultuurhistorische tentoonstellingen waarbij het verhaal van de mens in Limburg centraal staat? Dan is het Limburgs Museum hét museum voor jou. Gaat jouw hart sneller kloppen van kunst? Dan is museum Van Bommel van Damthe place to be.

Op deze pagina ontdek je alle tentoonstellingen en exposities waar je dit culturele seizoen van kunt genieten!


De Zonnekoning en Oranje

In juni was het 350 jaar geleden dat de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in dertien dagen tijd Maastricht veroverde. In 1676 mislukte een poging van stadhouder Willem III van Oranje om de stad te heroveren voor de Nederlandse Republiek. Wat dreef beide vorsten? Wat betekenden Maastricht en Limburg voor hen? En welke gevolgen hadden hun acties voor de mensen in deze regio?

Deze vragen staan centraal in de grootse tentoonstelling De Zonnekoning en Oranje – Slaags aan de Maas in het Limburgs Museum.

Meer info
Placeholder for Zonnekoning expo2Zonnekoning expo2

Ontdek museum van Bommel van Dam

Laat je verrassen in Museum van Bommel van Dam, hét museum voor moderne en hedendaagse kunst & design van Noord-Limburg! Gehuisvest in een iconisch architectonisch pand waar je altijd verrast wordt door iets nieuws. Welke tentoonstellingen kom je bewonderen?

Placeholder for Herenleed 1 - ArmandoHerenleed 1 - Armando

Armando: door de ogen van een vriend

Armando (1929-2018) is één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Zijn krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad.

Maar Armando was meer dan een schilder en beeldhouwer. Hij was ook theater- en televisiemaker, dichter, journalist, violist, bokser en vriend.

Ontdek Armando
Placeholder for Tango website 2019 21 1Tango website 2019 21 1

Tango - Fons Schobbers

Aan de Maasboulevard in Venlo pronkt al vijf jaar een gigantisch, rood stalen kunstwerk dat je meteen opvalt. Het is maar liefst 10 meter hoog en weegt een immense 24 ton! Het ontwerp is eenvoudig, maar elke keer weer verrassend vanuit verschillende hoeken. Het heet Tango, geïnspireerd door de vurige Argentijnse dans en de bijzondere band tussen stad en rivier.

En de maker? Dat is niemand minder dan de eigenzinnige Venlose kunstenaar Fons Schobbers, geboren in 1947.

Ontdek Tango

Herontdekt Herbarium

Een van de verborgen schatten in het Missiemuseum in Steyl is nu zichtbaar gemaakt voor publiek. In een ladekastje stond tientallen jaren een herbarium opgeslagen. Een herbarium is een verzameling van gedroogde planten op papier bevestigd. Er bevonden zich in totaal 105 exemplaren, variërend van bloemen en struikgewassen tot bomen. Ze zijn verzameld door de Steyler missionaris Martin Gusinde in Chili en Argentinië (Vuurland) tussen 1922 en 1924.

Meer info
Placeholder for Herontdekt herbariumHerontdekt herbarium

Artistieke geschiedenis uit de Tegelse kleiwarenindustrie

Een unieke verzameling historische en hedendaagse kunst gemaakt van keramiek. Met toonaangevende exposities op een prachtige locatie! Beleef de keramische geschiedenis: de prehistorie, de Romeinen, de regionale pottenbakkers en grootmoeders tijd. Ontdek de Tiendschuur, het museum voor keramische kunst.

Lees meer
Placeholder for Keramiekcentrum tiendschuur tegelenKeramiekcentrum tiendschuur tegelen

Nog meer musea om van te genieten

Op het gebied van musea is er nog veel meer te beleven in Groot-Venlo. Ontdek het verhaal achter de Venlose Boerebroélof of de mystiek van Prins Carnaval in het Jocusmuseum, bezoek het cultuurhistorisch en krijgshistorisch Fort Museum, ontdek de eeuwenoude, diepgewortelde traditie van het schutterijwezen of leer meer over de rijke bedrijfsgeschiedenis van Océ.

Cultuur

Jocusmuseum

Placeholder for Jocus museumJocus museum
Cultuur

Fort Museum

Centrum voor archeologie, cultuur- en natuurhistorie

Placeholder for 2019 07 Langs Sporen Kazerne Blerick 16 A42019 07 Langs Sporen Kazerne Blerick 16 A4
Cultuur

Limburgs Schutterij Museum

Schutterijhistorie en tradities in Kloosterdorp Steyl

Placeholder for SchutterijmuseumSchutterijmuseum
Cultuur

Océ Museum

Placeholder for Geschiedenis Oce 5Geschiedenis Oce 5

Genieten van kunst

Naast musea heeft Venlo ook diverse galerieën die je kunt bezoeken. Ontdek onderstaande galerieën waar je een brede collectie vindt van hedendaagse - tot moderne kunst.

Winkels

Galerie Wilms

Hedendaagse kunst

Placeholder for 2022 05 Kijkje in het van Galerie Wilms Minted Media2022 05 Kijkje in het van Galerie Wilms Minted Media
Cultuur

Galerie Moeëjen Daag

Placeholder for Moeejen daagMoeejen daag
Winkels

Galerie Luna Art

Galerie voor moderne kunst

Placeholder for LOCATIE Luna ArtLOCATIE Luna Art

Haal je culturele hart op

Met cultuur zit in Venlo zit het wel snor. Haal dit nieuwe seizoen je culturele hart op met de mooiste tentoonstellingen, evenementen en musicals!

 • 20
  okt
  Evenement

  Rondleiding Keramiekcentrum Tiendschuur

  Ontdek het museum van het keramiekcentrum in Tegelen

  Placeholder for AGENDA Rondleiding Keramiekcentrum Tiendschuur WEBAGENDA Rondleiding Keramiekcentrum Tiendschuur WEB
 • 12
  nov
  Tentoonstelling

  Verrassingsrondleiding

  Museum van Bommel van Dam

  Placeholder for Verrassingsrondleiding VBVD1Verrassingsrondleiding VBVD1

Cultuurmedewerkers aan het woord

Dag in, dag uit zijn zij bezig met cultuur. Of dit nu is op het gebied van theater, kunst of historie. Wij vroegen ze naar hun kijk op de cultuursector, waar hun hart sneller van gaat kloppen en welke voorstelling, optreden of tentoonstelling je zeker niet mag missen komend seizoen.

Blog

Lieke Lenders

Cultuurmakers in Venlo aan het woord

Placeholder for PORTRET Lieke Lenders Grenswerk WEB Thom Spierenburg 2PORTRET Lieke Lenders Grenswerk WEB Thom Spierenburg 2
Blog

Joël Lammeretz

Cultuurmakers in Venlo aan het woord

Placeholder for PORTRET Cultuurcampagne Joel Lammeretz Limburgs Museum WEB Thom Spierenburg 4PORTRET Cultuurcampagne Joel Lammeretz Limburgs Museum WEB Thom Spierenburg 4
Blog

Linda Keijzers-van Vegchel

Cultuurmakers in Venlo aan het woord

Placeholder for PORTRET Linda Keijzers van Vegchel WEB Thom Spierenburg 2PORTRET Linda Keijzers van Vegchel WEB Thom Spierenburg 2

Met de cultuur in Venlo zit het wel snor!

Naast het brede theater- en toneel aanbod is er in Venlo en haar dorpskernen nog veel mee te beleven op het gebied van cultuur. Van grote culturele instellingen met meer dan 200 voorstellingen tot kleine filmtheaters met een uniek geselecteerd aanbod.

In Groot-Venlo kun je genieten van een breed palet aan muziek, theater, tentoonstellingen, films en exposities. Benieuwd naar wat cultureel Venlo voor jou in petto heeft?