• Placeholder for PORTRET Linda Keijzers van Vegchel WEB Thom Spierenburg 5PORTRET Linda Keijzers van Vegchel WEB Thom Spierenburg 5

Linda Keijzers-van Vegchel

Cultuurmakers in Venlo aan het woord

12 september 2023

Linda Keijzers-van Vegchel, manager marketing, programmering en educatie en adjunct directeur bij theater De Maaspoort heeft cultuur in Venlo alleen maar zien groeien.

"Venlo heeft altijd een groot amateurveld gehad. Als je kijkt naar landelijke cijfers floreert Venlo. Dat veel verenigingen en initiatieven in De Maaspoort staan, is natuurlijk te gek. Wat we de laatste jaren zien is dat er ook steeds meer samen wordt gemaakt of dat we coproduceren, zowel met amateurs als met professionals. Daarnaast zoeken we zelf ook steeds meer de samenwerking op. Zoals met Poppodium Grenswerk, Aan de Waterkant is daar een mooi voorbeeld van."

"Ik denk dat er een behoefte aan zingeving is voor mensen. We hebben een steeds drukker leven, de wereld is ook digitaler geworden. Die live beleving, samen met anderen, is daardoor des te belangrijker geworden. Voor de maker én bezoeker. Samen maken of samen bezoeken is anders dan iets op je scherm doen."

"We zien dat bij De Maaspoort gelukkig ook terug in de cijfers. We zien 1 september altijd als eikpunt qua voorverkoop. En we zitten nu al ruim over de 40.000 kaarten! Het is fijn dat het zo lekker loopt, zeker na de afgelopen drie jaar. We zien veel belangstelling voor de vele familievoorstellingen omdat kinderen tot en met 12 jaar gratis naar het theater gaan. En afgelopen zomer heeft 'Het was Zondag in het Zuiden' natuurlijk ook gezorgd voor veel aandacht voor theater waardoor mensen ook alvast hebben gereserveerd voor het nieuwe theaterseizoen."

"In 2021 kwam er in een onderzoek naar voren dat 3 van de 4 kinderen die vóór corona in het theater kwamen gemist werden. We zijn toen na gaan denken wat we konden doen voor deze speciale en kwetsbare doelgroep. Kinderen al vroeg kennis laten maken met theater was ons doel. Die verwonderde gezichtjes zijn onbetaalbaar. Het idee ontstond om kinderen tot en met 12 jaar gratis tickets te geven. Natuurlijk moeten die tickets wel betaald worden. Door giften van bedrijven, fondsen, onze Vrienden en gemeente is het gelukt een eigen Jeugdfonds te starten waaruit deze tickets betaald worden."

Benieuwd naar het programma van De Maaspoort? Klik dan hier!