Joël Lammeretz specialiseerde zich tijdens zijn studie in Limburgse geschiedenis en cultuur. Want wat is 'Limburgs-zijn' nou precies en hoe uit zich dat? Als conservator bij het Limburgs Museum zit hij precies op de juiste plek om dit uit te zoeken.
"Die fascinatie begon al jong. Ik groeide op in Weert en ging studeren in Nijmegen, een grensstad, en vertrok vervolgens naar Glasgow voor mijn Erasmus-uitwisseling. Daar werd ik me bewust van mijn Limburgs-zijn. Mensen vroegen me of ik Nederlands sprak met mijn ouders. Eigenlijk niet, antwoordde ik dan. Ik realiseerde me ineens dat het misschien wel vreemd is om Limburger te zijn. Maar wat betekent dat dan? Daar heb ik mijn studie van op gericht. Eigenlijk was het dus een zoektocht naar mezelf," lacht hij.
"Limburgs-zijn is een van de pijlers van het Limburgs Museum waar ik al bijna twee jaar werk als conservator. Momenteel werk ik aan 'Feest', een interactieve familietentoonstelling over feesten die er in Limburg worden gevierd. Er zijn leuke doe-dingen maar voor volwassenen en oudere kinderen zit er ook een diepere laag in. Want wat betekenen feesten als de Vastelaovend? En hoe zijn deze feesten onderdeel van onze identiteit? Dat maakt een tentoonstelling niet alleen leuk, maar geeft ook nog stof tot nadenken."
"Die Limburgse identiteit is interessant, want we hebben 'm met z'n allen bedacht. Wij hebben namelijk ook een andere identiteit, we benoemen het, en vieren het zelfs. Daardoor wordt het ook door anderen bevestigd, en soms niet op de manier die wij leuk vinden. Hoe komt dat, en wat zegt dat over ons en 'hen'? Ik vind het interessant om dat te onderzoeken en ondervinden in een museum."
"Door tentoonstellingen als 'De Vergeten Prinsessen van Thorn' en 'De Zonnekoning en Oranje' weten steeds meer mensen het Limburgs Museum te vinden. De entree vanuit het station is dan ook perfect, zeker nu het zo mooi groen is, en Museum van Bommel van Dam aan de overkant van de Keulsepoort. Het heeft me verrast hoeveel er te doen is in Venlo. Dat mogen we, net als de trots op onze eigen identiteit, ook meer gaan uitspreken."