Handelshuis 'de Klak'

  • Foto: Zebra Fotostudio's

Vanaf 1428, gevel 1941

Schijn bedriegt, een voorgevel soms ook. Niets doet vermoeden dat dit een van de oudste huizen van Venlo is. De gevel stamt grotendeels uit 1941, maar daarachter gaat een eeuwenoude constructie schuil.

Het huis werd samen met de buurman op nummer 5 door een ‘middeleeuwse projectontwikkelaar’ gebouwd rond 1428. Kruisgewelven, balklagen en de complete kap bleven tot op de dag van vandaag bewaard. De naam van het pand is een verbastering van claque, wat hoge hoed betekent.Wil je de eeuwen ervaren die het pand hier al staat, dan zou je naar de zolder moeten. De kapconstructie heeft typisch middeleeuwse spanten, de balken zijn van bomen die 1428 zijn omgezaagd. We weten dit door onderzoek van de jaarringen. De kap is gerestaureerd en verkeert in perfecte staat. De achterbouw is zeventiende-eeuws. Het huis is waarschijnlijk gelijktijdig gebouwd met het buurpand rechts. Ze delen de scheidingsmuur en hebben een identieke kapconstructie. Tussen beide panden was bovendien een deur.

Placeholder for Gasthuisstraat 3 - Handelshuis 'de Klak' - SchreinemachersGasthuisstraat 3 - Handelshuis 'de Klak' - Schreinemachers
Middeleeuwse kapconstructie (foto: Zebra Fotostudio's)
Placeholder for Gasthuisstraat 3Gasthuisstraat 3

Traditionele stijl

De slagerij heeft een recente onderpui met glazen deuren. Het bovenhuis kreeg in de jaren veertig van de vorige eeuw een nieuwe gevel in traditionele stijl. Het is waarschijnlijk een ontwerp van de Venlose architect Ben Hendrix.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Middeleeuws handelshuis

Parade 66

Placeholder for Sounds VenloSounds Venlo
Erfgoud

Postkantoor

Keulsepoort 1

Placeholder for PostkantoorPostkantoor
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks
Erfgoud

Tankstation American Petroleum Company

Keulsepoort 3

Placeholder for PompstationPompstation
Erfgoud

Romerhuis

Kwartelenmarkt 1

Placeholder for RomerhuisRomerhuis
Erfgoud

Raad van Arbeid

Nassaustraat 36

Placeholder for Rv Arbeid 150821 21Rv Arbeid 150821 21

Beluister het fragment

Het verhaal van Handelshuis 'de Klak'