City Theater

Vleesstraat 38, 5911 JG Venlo

  • foto: Zebra Fotostudio's

Vanaf 1907, gevel 1939

Hier lag sinds 1907 de oudste bioscoop van Nederland: ‘die Port van Cleve’. In 1928 werd de naam gewijzigd in City Theater. Een grote verbouwing volgde in 1939, toen het huidige zakelijk-expressionistische front tot stand kwam. Voor die tijd een hypermodern bouwwerk in Venlo.

De bioscoop sloot de deuren in 2000. Oorspronkelijk eigenaar Jos Caubo organiseerde behalve filmvoorstellingen ook concerten, toneelopvoeringen en wedstrijden in worstelen, gewichtheffen en touwtrekken.


Die Port van Cleve

In 1896 vestigt Jos Caubo zich in Venlo. Hij neemt het horecabolwerk Die Port van Cleve over, dat op deze plek staat. De ondernemer heeft een neus voor wat het uitgaanspubliek wil. In 1901 laat hij een achterzaal bouwen voor muziekuitvoeringen, toneel en variété.


Oudste bioscoop van Nederland

In 1907 contracteert Caubo het rondreizend bioscoopgezelschap The American Bioscope. Die Port van Cleve is daarmee de oudste bioscoop van Nederland. Vanaf 1909 worden iedere zondag films gedraaid. Een jaar later prijkt in de advertenties de naam Eerste Venloosche Kinematograph.


Facelift

In 1928 krijgt het interieur een facelift en wordt de naam veranderd in City Theater. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog wordt het pand ingrijpend verbouwd, naar een plan van architect Piet Leussen. De nieuwe gevel is in modernistische stijl opgetrokken uit geglazuurde steen en heeft reliëfs in tegelwerk. Nog geen jaar later vallen de Duitsers binnen. In het najaar van 1944 wordt de bioscoop bij een bombardement verwoest.


Einde City Theater

De heropening volgt in 1951 in de naoorlogse glorieperiode van de film. De komst van de televisie zorgt voor dalend bioscoopbezoek. Op 31 december 2000 sluit het City Theater.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Prins Hendrik

Monseigneur Nolensplein 7

Placeholder for Prins HendrikPrins Hendrik
Erfgoud

Romerhuis

Kwartelenmarkt 1

Placeholder for RomerhuisRomerhuis
Erfgoud

'Huis Schreurs'

Grote Kerkstraat 19-21

Placeholder for Huis SchreursHuis Schreurs
Erfgoud

Middeleeuws handelshuis

Parade 66

Placeholder for Sounds VenloSounds Venlo
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Erfgoud

Stadhuis

Markt 2

Placeholder for Stadhuis VenloStadhuis Venlo

Beluister het fragment

Het verhaal van het City Theater