Vanaf 15e eeuw, gevel 19e eeuw
Achter het 19e-eeuwse stucwerk van deze gevel gaan meerdere middeleeuwse huizen schuil. De 15e-eeuwse kelders zijn het oudst.
Rond 1520 vond een ingrijpende verbouwing plaats en werd een nieuw achterhuis met een binnenplaats gebouwd. Halverwege de 17e eeuw werden de middeleeuwse huizen samengebracht onder één kap.
Eeuwenlang werd er handel gedreven. Rond 1800 was hier de ‘Bank van Lening’ gevestigd. Vanaf 1934 tot de jaren ’70 huisvestte de achterbouw een ‘Puddingfabriek’. Vandaar de naam.
Javero
Op deze plek stond tot na de Tweede Wereldoorlog een puddingfabriek. Onder de merknaam Javero zond ze haar producten de wereld in. De afkorting stond voor: Janssen Venlo Roompuddingfabriek.
Een van de oudste panden
Uit onderzoek is duidelijk geworden dat dit een van de oudste panden in de binnenstad is. Al in de vijftiende eeuw was hier het huis van een handelaar, dat in 1526 werd uitgebouwd. In de zeventiende eeuw kreeg het min of meer het volume dat het nu nog heeft. Een waterput en betegelde graanzolder doet vermoeden dat er een brouwerij was gevestigd, waarschijnlijk in combinatie met een tapperij en logement.
Puddingfabriek
Vanaf 1881 tot 1911 bood het pand onderdak aan de Bank van Lening. De puddingfabriek ging eind jaren dertig van start. Slechts weinigen zullen zich de smaak van de Venlose instantpudding herinneren. Die zal goed zijn geweest, want de naam De Puddingfabriek wordt nog altijd door velen gekoesterd.
Tijdens de restauratie, die in 2016 is afgesloten, zijn elementen uit eeuwen wonen en werken aangetroffen en deels bewaard gebleven. Een middeleeuws raam aan de binnenplaats en een waterput op het achtererf zijn in oude glorie hersteld. Dit geldt eveneens voor zeldzame wandschilderingen. Aan de gloriejaren van Javero herinneren metalen puddingtrechters.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Beluister het fragment
Het verhaal van het Handelshuis 'Puddingfabriek'