Middeleeuws handelshuis

  • foto: Zebra Fotostudio's

Circa 1552, gevel omstreeks 1900

Dit pand kwam grotendeels tot stand door een verbouwing in of kort na 1552. Daarbij werd gebruik gemaakt van bestaande bouwmaterialen die ter plekke voorhanden waren. Zo kon het gebeuren dat een grote moerbalk van omstreeks 1223 in de balklaag van de eerste verdieping bewaard bleef. Zo’n 800 jaar oud dus!

Er werd in de daaropvolgende eeuwen talloze keren verbouwd en gewijzigd. De gevel is het resultaat van een aanpassing omstreeks 1900 en volgt de mode van die tijd.


Late middeleeuwen

Het winkelpand dateert uit de late middeleeuwen en heeft een interessante bouwgeschiedenis. Het ligt aan de Parade, vanouds de uitvalsroute aan de oostzijde van de oude binnenstad, die leidde naar de Keulse Poort. De voorgevel is na de Tweede Wereldoorlog vernieuwd. De vensters zijn aan de bovenzijde met sierstucwerk omzoomd. De zolderverdieping heeft in het midden een lunetvormig venster met sierstucwerk.


Historische indeling verdwenen

Op alle verdiepingen is de historische indeling grotendeels verdwenen als gevolg van wijzigingen die sinds 1958 tijdens verschillende verbouwingen zijn uitgevoerd. Gelukkig zijn er nog interieurelementen uit de zestiende en zeventiende eeuw gespaard, zoals de zoldertrap. De kapconstructie is van kort na 1552, dit weten we op basis van jaarringenonderzoek.


Sounds

Sounds is een bijzondere winkel, gekoesterd door muziekliefhebbers van ver buiten Venlo. In 2019 werd Sounds gelauwerd als Beste Platenzaak van Nederland.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Warenhuis Vroom & Dreesmann

Vleesstraat 34

Placeholder for Vroom en DreesmannVroom en Dreesmann
Erfgoud

Handelshuis 'Het Korenvat'

Markt 24-24a

Placeholder for Handelshuis 'Het Korenvat'Handelshuis 'Het Korenvat'
Erfgoud

'Huis Schreurs'

Grote Kerkstraat 19-21

Placeholder for Huis SchreursHuis Schreurs
Erfgoud

Locomotief

Parade 2

Placeholder for Parade 2Parade 2
Erfgoud

City Theater

Vleesstraat 36

Placeholder for City theaterCity theater
Erfgoud

Stadhuis

Markt 2

Placeholder for Stadhuis VenloStadhuis Venlo

Beluister het fragment

Het verhaal van het Middeleeuws Handelshuis