Handelshuis 'Het Korenvat'

Markt 24, 5911 HD Venlo

  • Foto: Zebra Fotostudio's

1566, gevels 19e eeuw

In de 15e eeuw werd de Markt vergroot. Enkele huizen van de Steenstraat kwamen toen aan het marktplein te liggen en stegen daardoor in status.

Een van die panden was dit handelshuis, een voornaam complex met grote voorraadkelders. Het handelshuis werd tussen 1564-1566 uitgebreid en gemoderniseerd.

De naam verwijst naar Herberg Het Korenvat, dat hier in de 19e eeuw was gevestigd. De kleurrijke stucgevels dateren uit die tijd. Een grootscheepse restauratie vond plaats in 2019-2020.


In 1597 werd het oude Raadhuis tot de grond toe afgebroken. In de drie jaren die volgden, verrees een nieuw stadhuis naar een ontwerp van Willem van Bommel. De bouwmeester uit het Duitse Emmerik bracht een groots plan tot uitvoer. Een onderdeel ervan was de frontgevel. In de situatie van voor 1597 was die gelegen aan de oostzijde. Het nieuwe stadhuis kreeg de ingang aan de zuidzijde. Ervoor kwam een groot plein om de grandeur van het nieuwe gebouw nog beter te laten uitkomen.


Allure

De allure van het nieuwe stadhuis straalde af op de huizen aan de overzijde. Het Korenvat dateert uit een bloeiperiode van Venlo als handelsstad, uit de vijftiende eeuw. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid was het in eigendom van een rijke Venlose koopman. Het pand diende als woonhuis en handelshuis en bestond uit een voorhuis en achterhuis. In de tweede helft van de zestiende eeuw werden ze samengevoegd. De kelders werden doorgebroken, ze werden onder één kap gebracht en muren in vakwerk werden vervangen door baksteen.


Apotheek

Herberg Het Korenvat was gesitueerd op een van de duurste locaties in de binnenstad en moet dus wel een chique horecagelegenheid geweest zijn. In 1892 verandert de bestemming en worden er onder meer medicijnen vervaardigd tegen iets te uitbundig herbergbezoek. Het Korenvat wordt de apotheek van Adriaan Schrijnen. Hij moderniseert het pand en vervangt de voorgevel. Na de Tweede Wereldoorlog worden Markt 24 en 24a op de begane grond samengevoegd.


Groots restauratieproject

In 2020 werd een groots restauratieproject afgerond, Het Korenvat straalt weer in zijn oude glorie.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Warenhuis Vroom & Dreesmann

Vleesstraat 34

Placeholder for Vroom en DreesmannVroom en Dreesmann
Erfgoud

Handelshuis 'Puddingfabriek'

Houtstraat 9-11

Placeholder for Handelshuis 'Puddingfabriek'Handelshuis 'Puddingfabriek'
Erfgoud

Voormalig weeshuis en Latijnse School

Grote Kerkstraat 31

Placeholder for Ald Weishoes 041122 249Ald Weishoes 041122 249
Erfgoud

Locomotief

Parade 2

Placeholder for Parade 2Parade 2
Erfgoud

City Theater

Vleesstraat 36

Placeholder for City theaterCity theater
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09

Beluister het fragment

Het verhaal van Handelshuis Het Korenvat