Warenhuis Vroom & Dreesmann

Vleesstraat 34, 5911 JE Venlo

  • foto: Zebra Fotostudio's

1928-1930

In 1912 opende Vroom en Dreesmann hun eerste winkel in Venlo. In 1928 werden door de Nijmeegse architect Oscar Leeuw de eerste schetsen gemaakt voor een nieuw warenhuis.

Maar liefst zeven middeleeuwse huizen moesten wijken voor grootschalige nieuwbouw in rationalistische bouwtrant. Op 10 april 1930 maakte het massaal toegestroomde publiek voor het eerst kennis met het winkelpaleis. Niet iedereen reageerde enthousiast. Velen vonden het gebouw unheimisch groot en dominant.


Bijzondere dag

Zaterdag 13 juli 1912 is een bijzondere dag voor Venlo. Warenhuis Vroom & Dreesmann opent aan de Vleesstraat een filiaal. De legendarische Anton Dreesmann is met zijn gezin present.


Winkelpaleis

Eind jaren twintig wordt aangekondigd dat Vroom & Dreesmann gaat uitbreiden. Als architect is Oscar Leeuw uit Nijmegen aangetrokken. Opvallend in het Venlose filiaal zijn het decoratief gebruik van baksteen en de hoge smalle ramen. De winkel vertoont verwantschap met De Bazel, het iconische gebouw aan de Vijzelstraat in Amsterdam. Op donderdag 10 april 1930 maakt het massaal toegestroomde publiek voor het eerst kennis met het winkelpaleis. Niet iedereen is enthousiast, velen vinden het gebouw unheimisch groot en dominant.


Roltrappen

In 1959 wordt het originele interieur helaas gesloopt, een uitgekleed V&D gaat een jaar later een nieuwe fase in. Venlo maakt kennis met een eigentijds fenomeen, roltrappen. Het is wennen voor het winkelend publiek. Daarom staan bij de roltrappen medewerkers, die weifelende klanten bij de hand nemen.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Romerhuis

Kwartelenmarkt 1

Placeholder for RomerhuisRomerhuis
Erfgoud

Handelshuis 'Puddingfabriek'

Houtstraat 9-11

Placeholder for Handelshuis 'Puddingfabriek'Handelshuis 'Puddingfabriek'
Erfgoud

Voormalig weeshuis en Latijnse School

Grote Kerkstraat 31

Placeholder for Ald Weishoes 041122 249Ald Weishoes 041122 249
Erfgoud

Locomotief

Parade 2

Placeholder for Parade 2Parade 2
Erfgoud

City Theater

Vleesstraat 36

Placeholder for City theaterCity theater
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09

Beluister het fragment

Het verhaal van Warenhuis Vroom & Dreesmann