• Placeholder for PORTRET Verie Thijssen Thom Spierenburg 3PORTRET Verie Thijssen Thom Spierenburg 3

Mensen aan de Maas - Vérie Thijssen, acteur

Mensen aan de Maas

14 juli 2023

Vérie Thijssen komt oorspronkelijk uit Venlo. Na haar opleiding tot actrice aan de Academie voor Muziek- en Musicaltheater in Tilburg, woonde ze echter jarenlang in Amsterdam. Ze speelde lange tijd in de musical Soldaat van Oranje en is te zien in Opgelucht, de theatervoorstelling van ADEM Theaterproducties. Vlak na het hoog water in 2021 kwam ze weer in Venlo wonen, samen met haar vriend en zoontje. Momenteel zit ze midden in de voorbereidingen voor de spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden.

“We gingen in mijn jeugd vaak wandelen langs de Maas, dat kan ik me nog goed herinneren”, vertelt Vérie. “Eigenlijk ben ik heel bang voor water. Vooral als ik er niet doorheen kan kijken en de bodem niet kan zijn, beangstigt het mij. Dat heb ik ook een beetje bij de Maas. Ik blijf dus het liefst op altijd op veilige afstand van zo’n diepe wateren.”

Mooder Maas, zo noemen we de Maas al zo lang ik me kan herinneren. Sinds ik zelf moeder ben, begrijp ik denk ik waar die naam vandaan komt. De oerkracht die de Maas heeft, is als de kracht van een moeder die haar kind beschermt en ervoor opkomt. De Maas heeft deze kracht ook. Dat merken we vaak pas op als ze buiten haar oevers treedt. Het hoog water in 2021 wekte bij mij vooral ontzag op. Het was natuurlijk ook eng, vooral met mijn ouders die dicht bij de Maas wonen. Daarnaast was het heftig om de verwoesting te zien die het water had aangericht. Die kracht van Mooder Maas vond ik dus op meerdere manieren heel indrukwekkend.”

“Mijn vriend en ik hebben veel op en neer gependeld tussen Amsterdam en Venlo, maar inmiddels hebben we ons plekje hier echt gevonden. Ik reis voor mijn werk door heel Nederland, en heb soms intensieve repetitieweken. Nu we een kindje hebben, is het heel fijn dat we dicht bij onze ouders wonen. We wonen trouwens ook vrij dicht bij de Maas. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik dat zou durven”, grinnikt ze.

“In Het was Zondag in het Zuiden, een musical over het hoog water in Limburg, heb ik net als de andere acteurs ook wat extra rolletjes. Zo speel ik onder meer de buurvrouw van Mie en Hubert, de ouders van hoofdrolspeler Sarah. Terwijl Mie en Hubert willen blijven als het Maaswater begint te stijgen, willen de buren juist evacueren.” Vérie lacht. “Die rol is me natuurlijk op het lijf geschreven, gezien mijn watervrees!”

“De musical wordt echt fantastisch, in De Doolhof in Tegelen staat een prachtig decor klaar. Dat wordt met een show van licht en water een totaalbeleving. De muziek van Rowwen Hèze maakt het natuurlijk helemaal af. Ik ben trots op alle acteurs en op het team dat deze musical neerzet. Het is knap om een verhaal dat iedereen al heel goed kent, toch spannend te maken. Naar mijn idee, is dat heel goed gelukt!”