Venlo Viert Vastelaovend: Bert Pollux

23 januari 2023

Placeholder for Bert Pollux 1Bert Pollux 1

Venlo Viert Vastelaovend

BERT POLLUX

Bert Pollux is op vastelaovesmaondaag in 1955 geboren. Lachend zegt hij: ‘Dat was nu eens een echt vastelaoves hoogtepunt’. Vastelaovend heeft van kleins af aan als een rode draad door zijn leven gelopen. In het pakhoes van zijn ouders schreef hij al liedjes, werden er prinsen uitgeroepen en leuke activiteiten georganiseerd. Hij heeft dus een echte vastelaovesfamilie. Ze waren overal bij betrokken en altijd in Venlo te vinden. Organiseren en optreden is er dus met de paplepel ingegoten. Dit is echt voor hem weggelegd. Zo organiseert hij mede de ‘Jaorvergadering’ van vvvvvvvvvvv de Waus, schrijft hij songteksten voor parodiegroepen en (jonge) ‘buuttereedners’ uit Venlo en zingt hij ook nog met zijn broer, Herm Pollux, diverse liedjes. Met de vasteloavend is Bert niet weg te denken uit Venlo.

Al 40 jaar zingt hij samen met zijn broer. In 1982 wonnen ze voor het eerst tijdens de Leedjesaovend in Venlo. Hier zongen ze het door hun ome Addie geschreven liedje ‘Äojei!’. Ze deden voor de eerste keer mee en ze hadden gelijk prijs! Dit was het tweede vastelaoves hoogtepunt van zijn leven. Ook dit jaar hebben ze weer meegedaan. Frans Pollux had namelijk gevraagd of ze een liedje van hem wilden zingen, en daar zeggen ze natuurlijk geen nee tegen. Ze zijn op een verdienstelijke vijfde plek geëindigd. Bert zegt: ‘Dat was een mooie afsluiter, maar zeg nooit, nooit!’’

Stiekem kijkt Bert het meeste uit naar de vrijdagmiddag. Op deze dag gaat hij met het bestuur van vvvvvvvvvvv De Waus op pad. Ze houden dan een gezellige tocht door de stad, en dat is voor Bert de officiële start van de vastelaovend. Ook de vastelaoveszôndaag is voor Bert een speciale dag, want deze dag staat helemaal in het teken van zijn kinderen en kleinkinderen.

Het treffen van mensen vindt hij het leukste tijdens de vastelaovend. Van bekenden, vrienden, familie tot zelfs vreemden. Waar Bert elk jaar van geniet, zijn de vele bezoekjes en optredens bij de verzorgingstehuizen en seniorenzittingen. ‘Dat blijft gewoon zo leuk om te doen’.

Bert kijkt met vele bewondering terug naar alle mooie momenten samen met zijn broer. ‘We hebben toch wel veel mogen meemaken. Een van de bekwaamste optredens van mijn broer en ik was in 2008 bij de Maaspoort in Venlo, met een kleine 1.200 mensen in de zaal. Daar zongen we het liedje ‘Ingelkesbal’, waar we als engeltjes uit de hemel naar onder zijn gekomen. Die middag zal mij altijd bijblijven.’