Steyl Viert Vastelaovend: Barry van den Ham

06 februari 2024

Placeholder for PORTRET Vastelaovend Barry van den Ham WEB Minted MediaPORTRET Vastelaovend Barry van den Ham WEB Minted Media

"Nergens in heel Nederland waar vastelaovend zo uniek wordt gevierd als 'op Steyl'," zegt oud-Vors Lucifer van Vv. de Kaetelaers Barry van den Ham stellig. "'Op Steyl' komt er geen einde aan de vastelaovend. Vors Lucifer heerst het hele jaar over de Steylers duivels. Hij treedt af op 'vastelaoveszaoterdaag' en op zondag komt de nieuwe 'Vors' uit. We zitten dus nooit zonder hoogheid."

"En we hebben natuurlijk een duivel in plaats van een prins. Dat heeft met het 'Kaetelgerich' te maken. Dat volkstribunaal ontstond in 1883 omdat een Venlose bank omviel en dat voor veel ontslagen in de buurt zorgde. Die bank werd dat jaar in de 'kaetel' geduwd door Vors Lucifer."

"De gemeenschap is hecht in Steyl. We hebben onze eigen vastelaovend, onze eigen tradities. De oude en de nieuwe garde maken - en zorgen - dat de tradities in stand worden gehouden. Vastelaovend is veel meer dan drinken en muziek."

"Onlangs overleden verschillende personen die stuk voor stuk ontzettend veel voor het dorp hebben betekent. Je kent elkaar maar komt elkaar niet tegen op verjaardagen. Met vastelaovend valt je ineens op wat je ontvallen is, dan eer je dat. Beter kun je het niet raken."