Streekweken: 4 vragen over destilleren aan Willem

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Cyrille Berger

07 april 2023

Streekweken

Proef de streek tijdens de Streekweken in Venlo! Ontdek ‘Veld tot fles Limburg’ van Veldman Stokerij in Belfeld! Willem vertelt me in dit interview alles over zijn bijzondere stokerij waarin hij alles op z’n Limburgs doet! Met lokale grondstoffen, historische distilleertechnieken en authentieke recepten. Zijn nieuwste product, de Maonesjien Drakenhoning, valt erg goed in de smaak!

Zelf proeven? Met mijn recepttip maak je in een handomdraai zelf een lekkere cocktail of een gerecht met unieke Maonesjien Drakenhoning erin!

Placeholder for Streekweken 2e Editie 2023 7Streekweken 2e Editie 2023 7

1. Distilleren & Veldman - wat is je verhaal?

Willem: Het maken van drank is een uit de hand gelopen hobby! Vroeger, toen je als jongere nog mocht drinken, is m’n interesse gewekt toen ik van mijn vader een pilsje mocht proeven. Ik vroeg me af hoe drank wordt gemaakt en ging uiteindelijk zelf experimenteren. Ik begon met het maken van bier en wijn. Daarna ging m’n interesse over op stoken. We hadden een grote tuin met veel fruit, zoals aardbeien, bramen, bessen, kruisbessen, rode & zwarte bessen, walnoten, peren en appels. Hierdoor kon ik experimenteren met technieken, smaken en seizoensproducten, zoals bramen op brandewijn met kerst. Ik maakte niet alleen likeur, maar ook destillaten zoals whisky en ‘Eau de Vie’. Mijn laatste creatie is de Maonesjien Drakenhoning, dit is de eerste Limburgse ‘Moonshine’.

2. Jouw leus ‘Veld tot fles Limburg’, hoe maak je sterke drank?

Willem: (Sterke) drank maken is een familietrekje – dit wordt al meerdere generaties gedaan. Met mijn oom ging ik alcohol stoken op kleine schaal. Uiteindelijk hebben we zelfs samen een distilleerketel gebouwd, dat heeft een belangrijke stempel gedrukt op ons distilleer-proces. Wij doen alles zelf en staan voor vakmanschap - dat proef je! Want als je zelf alcohol stookt, krijgt je likeur een verfijnde authentieke smaak. Wij gaan terug naar de kern. Want onze balans van ingrediënten, waaronder de zelfgestookte alcohol, geeft diepgang en karakter.

De periode van de Amerikaanse drooglegging en de illegaal gedistilleerde ‘Moonshine’ heeft me geïnspireerd tot het maken van de Maonesjien Drakenhoning. Ook in Limburg werd vroeger heel wat gestookt. ‘Sterk spul bij maneschijn gemaakt’ staat op de fles, want dit drankje werd 's nachts ‘bij maanlicht’ gestookt om niet ontdekt te worden. Een andere bijzonderheid is dat de Maonesjien een lange tijd, 13 maanden, op een eiken vat rijpt. Hierdoor krijgt het de smaak van hout, met vanille en karamel tinten erin.

3. Wat maakt deze Maonesjien Drakenhoning verder zo bijzonder?

Willem: De smaak van Maonesjien Drakenhoning is uniek. Ik doe namelijk alles op z’n Limburgs en gebruik alleen maar lokale en natuurlijke grondstoffen. Vandaar onze leus: ‘Veld tot fles Limburg’. De combinatie van Limburgs Bier distillaat met de lokale honing van drakenbijen uit Beesel geeft de Maonesjien een bijzondere lekkere smaak. Het heeft de zoete èn de zachte smaak van honing. Ondanks het hoge alcoholpercentage van wel 50% (!) drinkt het lekker weg.

Daarnaast pas ik vanuit de rijke Limburgse geschiedenis de oorspronkelijke technieken voor het maken van allerlei drank toe. Ik ben daarvoor in het Oud Limburgs archief gedoken en vond onder andere een bijzonder kweekperen en specerijen recept uit ca 1800! Deze ‘Eau de Coing’ heeft een Franse naam maar is wel in het Nederlands geschreven en kwam uit Maastricht. De kennis en cultuur van distilleren vind ik heel belangrijk – mijn dranken staan voor een authentieke smaak en goede kwaliteit - dat proef je dus ook in onze Maonesjien Drakenhoning.

4. Wat vind je lekker smaken met Maonesjien Drakenhoning?

Willem: Dit drankje past overal bij, net als honing. Je kunt het natuurlijk drinken in een lekkere cocktail, maar je kunt het ook toevoegen aan allerlei gerechten. Bijvoorbeeld als zoete smaakmaker in stoofvlees. Maar ook aan desserts met ijs en aardbeien. Je kunt er zelfs mee bakken, zoals een crumble of een baklava met pistache.

Ik hoop dat ik met dröpkes zoals Maonesjien Drakenhoning de Limburgse borrelcultuur meer kan terugbrengen. Want proosten doen we hier met een dröpke! Dat smaakt al lekker op zichzelf!


Wist je dat…

… een borreltje op z’n Limburgs een dröpke is.

… we in de Limburgse borrelcultuur proosten met een dröpke.

… er een verschil is in alcoholpercentage tussen likeur (>15%) en likorrete (<15%)

… de naam Drakenhoning komt van een imkerij uit Drakendorp Beesel, genaamd ‘Drakenbijen’

… de Maonesjien wel 50% alcohol bevat!

… het bijtje op de verpakking ook daarom vuurspuugt als een draak.

Placeholder for DrankDrank

Do it yourself! Cyrille’s recept voor een aardbeien Triffle met Maonesjien Drakenhoning!

Proost met dit dröpke en schitter met deze Maonesjien Triffle. Dit toetje is namelijk niet alleen ontzettend lekker, maar ook een plaatje om te zien! De verschillende laagjes van ingrediënten geven een mooi speels effect. En ik blijf graag in de Limburgse sferen; met verse Limburgse hangop, rabarber en aardbeien uit de regio. Deze ingrediënten geven het gerecht een heerlijke fris-zure smaak.

Check m’n Instagram @foodies_x_friends voor het hele recept. Hier vind je ook mijn speciale streekweken gids die de komende weken zal worden uitgebreid met recepten voor rabarber, asperges, aardbeien, zoete aardappelen en nog meer tips met Maonesjien Drakenhoning.

Placeholder for Drank gerechtDrank gerecht

Taste it yourself! Vers & Culinair genieten in Venlo!

Proef de smaak van de regio en laat je verrassen! Van 22 april t/m 14 mei 2023 proef je de lekkerste gerechten in de Venlose binnenstad.

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends