Streekweken: 4 vragen over asperges aan Erwin

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Cyrille Berger

05 april 2023

Streekweken

Proef de streek tijdens de Streekweken in Venlo! Ontdek ons Limburgse goud – de asperge! Lokaal geteeld in Beringe – met wel een hele bijzondere teelttechniek! Erwin vertelt me in dit interview zijn verhaal en waarom het telen van asperges geen makkie is! Met als resultaat het hele seizoen verse, zoete asperges.

Zelf koken? Met mijn recepttip maak je in een handomdraai zelf een lekker gerecht met asperges!

Placeholder for Streekweken 2e Editie 2023 8Streekweken 2e Editie 2023 8

1. Asperges & Tillemans - wat is je verhaal?

Erwin: Mijn achtergrond is in de veehouderij van m’n vader. De jaren ’90 waren helaas slecht, er viel weinig te verdienen. Toen kwam er een halve hectare asperges te huur. Hier ben ik parttime op gaan werken, dat ging goed – maar het was wel keihard werken! In 2004 kreeg ik een vergunning voor een loods bij mijn huis, sindsdien is mijn bedrijf gegroeid.

Het mooie van asperges is dat je echt keihard moet werken maar dat je ook veel vrije tijd hebt. In de winter is er niks te doen – daarom ga ik al 15 jaar iedere winter op vakantie!

2. Van zaadje tot gewas, hoe groeit een asperge?

Erwin: Als je vervroegt en verwarmt teelt start het seizoen in januari. Dit loopt door tot 24 juni (St. Jan). Vanaf dan worden de dagen korter en prepareren we voor volgend jaar. De asperges worden in de grond geteeld. Hiervoor gebruiken we wortels (kronen) die we als ze 1 jaar oud zijn gebruiken om in het voorjaar uit te planten. Het jaar erna heb je een kleine oogst. Het 2e jaar begint de regulier teelt. Maar pas op! Asperges zijn net een spaarpot. Die kun je niet helemaal leegrammen, want dan kom je volgend jaar op de koffie. Een mens moet volgroeid zijn als hij wil presteren. Dat geldt ook voor de asperge en de wortel. Wij willen de productie niet overbelasten. Dat doen we op ons gevoel - als de asperges dunner worden stoppen we met oogsten.

3. Wat maakt jullie asperges zo bijzonder?

Erwin: Wij gebruiken een speciale teelttechniek, uitgevonden in Beringe in ’96. Hiermee houden we onze asperges voor de gek. Wij zijn een van de enige die dit doen in binnen- en buitenland. Hierdoor hebben we voor Pasen al lekkere asperges en zijn ze uitzonderlijk zoet. Met deze techniek kunnen wij namelijk vervroegd oogsten en de smaak optimaliseren. Wij maken een bijzondere opblaastunnel, hierin zit een kachel die de grond verwarmt. De tunnel wordt opgeblazen als een soort luchtballon. Daar kruipen wij dan in om onze asperges te telen. Een asperge heeft warmte nodig, hoe hoger de temperatuur, hoe zoeter de smaak.

Asperges telen is hard werken. Het is geen makkelijk systeem; veel zijn eraan begonnen en veel zijn er mee gestopt. Je moet er echt stressbestendig voor zijn. We hebben veel meegemaakt, dag en nacht. Denk aan stormen met windkracht 7! Ook mag de stroom nooit uitvallen, anders mislukt de oogst. In 25 jaar heb ik zoveel geleerd, samen met ons waardevolle personeel. Samen hebben we deze moeilijke techniek onder de knie gekregen.

4. Wat vinden jullie lekker smaken met asperges?

Erwin: Onze asperges zijn gekenmerkt door de zoete smaak. Het kopje van de asperge is het zoetst. Het onderste gedeelte is meer bitter, maar dat is wel het gezondste deel. Asperges smaken lekker in allerlei combinaties. Denk aan de traditionele gerechten; zoals met beenham, zalm, gekookte aardappelen, Hollandaise saus en ei. Maar asperges zijn ook heerlijk als bijgerecht bij een goed stukje vlees zoals een Braziliaanse Picanha, met ‘smashed potatoes’ met knoflook en kruiden.


Wist je dat asperge…

… zaadjes per kilo meer waard zijn dan goud!

… doorgroeit tot een groene asperge.

… ook violet kan zijn.

… rijk is aan vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E, vitamine K en foliumzuur.

… daarom goed is voor je hele lichaam, met name je huid, haar en botten.

… het beste in de koelkast bewaard kan worden gewikkeld in een vochtige schone theedoek.

… circa 2-3 dagen houdbaar is.

Placeholder for AspergeAsperge

Do it yourself! Cyrille’s recept voor een trendy en lekkere asperge-pizza!

Al zijn de klassiekers met asperge ontzettend lekker, ik ga voor asperge anders… Namelijk een asperge pizza met ei-mimosa! Dit gerechtje is ontzettend makkelijk, zo klaar en ook nog eens hartstikke lekker! De combinatie asperges met groene pesto en burrata smaakt fantastisch. De topping van stukjes ei, ook wel ‘ei-mimosa’ genoemd, maakt het helemaal af.

Check m’n Instagram @foodies_x_friends voor het hele recept. Hier vind je ook mijn speciale streekweken gids die de komende weken zal worden uitgebreid met recepten voor rabarber, asperges, aardbeien, zoete aardappelen en tips met likeur.

Placeholder for Asperge gerechtAsperge gerecht

Taste it yourself! Vers & Culinair genieten in Venlo!

Proef de smaak van de regio en laat je verrassen! Van 22 april t/m 14 mei 2023 proef je de lekkerste gerechten in de Venlose binnenstad.

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends