Venlo Viert Vastelaovend: Marco Titulaer

14 februari 2023

Placeholder for Marco TitulaerMarco Titulaer

Al op jonge leeftijd wilde Marco Titulaer bij de politie. In 1980 is hij als agent begonnen en vanaf 2006 is hij als wijkagent in het centrum van Venlo werkzaam. Op dit moment geeft hij als Operationeel Expert Wijk, thema evenementen, advies aan de gemeente. En zo ook tijdens het grote vastelaovesevenement: de Boétezitting! Marco viert zelf al van kleins af aan vastelaovend, dus dit is voor Marco zeker geen straf. Op het moment dat hij politieagent werd, kon hij minder vastelaovend gaan vieren, maar diensten moeten worden ingevuld en op straat zijn de agenten hard nodig. “Je ziet dat evenementen, zeker na de corona periode, drukker bezocht worden. De mensen zijn echt toe aan een feestje, dus ik verwacht dat het giga druk gaat worden”

In Venlo zijn er door het jaar heen een hoop evenementen en omdat Marco als wijkagent van Venlo-Centrum al veel adviseerde aan de gemeente, was het bijna vanzelfsprekend dat hij deze rol op zich zou nemen. Van Beesel tot Lomm doet hij de advisering op het gebied van Openbare Orde en Verkeersmaatregelen. Al maanden van tevoren begint hij te vergaderen over de Boetezitting. Zo bespreken ze de nieuwe wijzigingen, scenario’s en hoe ze hierop moeten inspelen. Alle veiligheidsdiensten (Brandweer GHOR en Politie) schrijven een advies en dit geven ze door aan de gemeente. Met deze adviezen hopen ze op een zo veilig mogelijk feest. Ondanks het grote aantal bezoekers zijn de aanhoudingen tijdens de Boetezitting op twee handen te tellen en hier is Marco ontzettend trots op!

’s Morgens op vastelaoveszaterdag om 07:00 begint voor Marco de werkdag. Nadat hij het personeel gebriefd heeft gaat hij op de regiekamer van de camera’s op het politiebureau zitten waar hij de evenemententerreinen goed in de gaten houdt. Ook dronebeelden krijgt hij aangeleverd. Dankzij de beelden van zowel camera’s als ook van de drones kunnen incidenten sneller gespot worden en kan er preventief worden opgetreden. Over de gehele dag worden tijdens de Boetezitting ongeveer 40 agenten ingezet om het evenement in goede banen te leiden.

De vastelaoveszondag heeft Marco een vrije dag. Hij is van plan om zich dan in het feestgedruis te gaan storten. Marco is dan zo geschminkt, dat niemand hem meer zal herkennen. De vastelaovesmaandag heeft hij ook vrij en dan is hij te vinden in de residentie van de “Wortelenschrabbers” in de Boekend. Marco hoopt tijdens de Boetegewoene Boetezitting op heel mooi weer. “Geen regen en een beetje zon, dan wordt het weer een prachtig feest!”

Het bijzondere van werken op straat tijdens de vastelaovend, merkt hij op, is dat je wordt meegezogen door de gezelligheid. De vastelaovesvierders betrekken je echt bij het feest en dat is wat vastelaovend volgens Marco zo bijzonder maakt. “De complete entourage, het volk en de uitbundigheid… het is één groot feest!“