• Placeholder for PORTRET Ramon Berkers Thom Spierenburg 3PORTRET Ramon Berkers Thom Spierenburg 3

Mensen aan de Maas - Ramon Berkers, kuddebeheerder

05 juli 2023

Ramon Berkers werkt al meer dan 15 jaar langs de Maas. Als kuddebeheerder bij Het Limburgs Landschap zorgt hij voor meer dan 100 Galloway-runderen die in verschillende kuddes langs de oevers van de Maas grazen.

"Elke dag is anders, de Maas speelt met je. Ik geniet het meeste van de vrijheid en afwisseling van mijn werk. Buiten in de natuur en de buitenlucht met de koeien die mij herkennen. Het zijn ontzettend intelligente beesten die je gemoedstoestand kunnen lezen en spiegelen."

"Vaak word ik gebeld door bezorgde wandelaars. Dan hebben ze een kalfje gevonden in het hoge gras. Pasgeboren kalfjes worden door de moeder vaak veilig achtergelaten, De kudde let op ze. Laat kalfjes dus met rust en raak ze ook vooral niet aan. Zodra het kalfje geboren wordt, voegt de moeder zich weer bij de kudde en komt ze een paar keer per dag bij het kalfje om te voeden. Dat weten de meeste mensen niet."

"Mensen zijn nieuwsgierig en hebben vragen. Dat maakt mijn werk leuk, ik ga met ze in gesprek. Mensen zijn steeds meer betrokken, Helaas hebben we ook last van zwerfafval. Het zou fijn zijn als we elkaar, de kudde en de natuur meer gaan respecteren. Daar draag ik aan bij door ze te vertellen hoe ze het beste uit de natuur kunnen halen. Dat gastheerschap maakt mijn werk mooi."

"We vergroten met de kuddes de biodiversiteit langs de Maas. Door de natuurlijke begrazing van de Galloways blijft doorstroming namelijk mogelijk en blijft het gebied gevarieerd. Ik loop als kuddebeheerder rond voor het dierenwelzijn. We hebben naast de Galloways namelijk ook nog meer dan 200 schapen lopen op de Hamert in Nationaal Park de Maasduinen en een kudde wilde paarden met een tiental Hollandse landgeiten aan de grens bij Arcen."

"Wat ik vooral mee wil geven aan mensen die de natuurgebieden bezoeken? Denk aan jouw veiligheid en die van de dieren. Het blijven half-wilde beesten. Hoe schattig ze ook zijn, het zijn geen aaibare dieren. Natuurlijk selecteren we op karakter, het moet natuurlijk veilig zijn. Maar daar hebben we de hulp van de wandelaars bij nodig. Houd gepaste afstand en probeer om de kudde heen te lopen en niet dwars erdoorheen."

"Je treft mensen in ontspanning, ze zijn aan het wandelen, aan het genieten van de Maas en haar uiterwaarden. Ik geloof dat mensen de natuur hebben herontdekt de afgelopen jaren. Ik snap dat wel, ik werk ook in de mooiste gebieden van Limburg," lacht hij.