• Placeholder for PORTRET Venlo Kleurt Luis Gohmann Niels WinterPORTRET Venlo Kleurt Luis Gohmann Niels Winter

Luis Kleurt Venlo

Interview Venlo Kleurt

12 juni 2023

"Ik groeide op in een klein dorpje in Duitsland, nabij Münster,” begint Luis Gohman zijn verhaal. “Er is in dit soort dorpjes niet echt een community voor queer personen, dus ik had als tiener niet echt een fijne plek waar ik naartoe kon gaan, wat ik soms wel lastig vond. Op straat kreeg ik wel eens blikken van mensen, soms werd er ook geroepen, puur omdat ze wisten dat ik gay was. Gelukkig is dat niet vaak gebeurd, misschien omdat ik altijd meteen een fel weerwoord gaf.”

“Omdat ik nieuwsgierig was naar hoe het er in andere landen, steden en culturen aan toe ging, besloot ik een jaar geleden in Venlo te gaan studeren. Zo bleef ik nog redelijk dicht bij mijn familie en vriend in de buurt, maar kon ik wel een nieuwe stad ontdekken. Ik dacht dat er in een grote stad als Venlo wel een queer community zou zijn. Algauw bleek dit niet het geval en daar schrok ik echt van. Hoe kan het dat dit er niet is in Venlo?”

“Het afgelopen najaar was in Venlo de Limburg Pride en tijdens de afterparty raakte ik in gesprek met Jaison Senne Blok, die voorzitter is van COC Limburg, de Limburgse lhbti-organisatie. We praatten over het feit dat er zo weinig is in Venlo voor de lhbti-gemeenschap en besloten de handen ineen te slaan. Nog datzelfde najaar begon ik in samenwerking met COC en Poppodium Grenswerk met het opzetten van een queer community in Venlo.”

“We organiseren nu met een aantal vrijwilligers iedere derde woensdag van de maand in het Grenswerk Café een borrel. Soms zijn er extra activiteiten, zoals een pub quiz of bingoavond. In een Whatsapp-groep houden we iedereen op de hoogte en de avonden worden goed bezocht. Tijdens een drag karaoke waren er zelfs meer dan 100 personen in Grenswerk! Er bleek dus toch wél een community te zijn in Venlo, die was voorheen alleen verborgen geweest.”

“Naast de borrels, hosten we op vrijdag 23 juni 2023 voor het eerst The Queer Factory in Grenswerk. Dit geweldige feest wordt meerdere keren per jaar op diverse plekken in Nederland gehouden en we hebben in Grenswerk echt een toffe line-up van diverse queer artiesten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Het is een veilige plek waar iedereen zichzelf kan zijn en zich vrij mag voelen.”

“Het is fijn dat er zo veel mensen uit Venlo en omstreken graag naar de woensdagavonden in Grenswerk komen. Dat betekent dat het voor veel mensen echt belangrijk is. We zijn er echter nog niet. Zo worden we momenteel vooral ondersteund door COC Limburg, maar we missen nog steun van onder meer gemeente Venlo en andere organisaties in de regio die zich met diversiteit bezighouden. Hopelijk kunnen we in de toekomst mooie samenwerkingen aangaan, zodat we kunnen blijven werken aan een kleurrijker en diverser Venlo.”

Placeholder for PORTRET Venlo Kleurt Luis Gohmann Niels WinterPORTRET Venlo Kleurt Luis Gohmann Niels Winter