HUP! Twan

20 februari 2024

Samen met zijn buren maakt Twan van de Venloop een feestje

Twan woont al zijn hele leven in de Ruysstraat in Blerick en is altijd heel betrokken bij het Blerickse. Zo is hij voorzitter van de winkeliersvereniging en zit hij in het wijkoverleg van zijn buurt. Bij de Venloop is hij ook al sinds de beginjaren actief. “De gemeente zocht destijds contact met ons voor het opzetten van een aantal sfeerpunten langs de route van de Venloop. We zijn een aantal keer bijeengekomen met de sfeercommissie en kregen een startbudget om onze straat op te leuken.”

Het sloeg meteen aan in de straat en algauw deden veel buren enthousiast mee. De Ruysstraat is inmiddels dan ook omgetoverd tot (B)ruysstraat. “In die eerste jaren hadden we echt van alles in de straat, van springkussens en muziek tot kraampjes met popcorn en suikerspinnen. We besloten een paar jaar geleden met het wijkoverleg banieren en vlaggen aan te schaffen, die we ieder jaar opnieuw kunnen gebruiken. Ook hebben we voor alle straatbewoners vlaggen aangeschaft en elk jaar zijn er meer dan duizend ballonnen in de straat te vinden.”

Placeholder for PORTRET Venloop 2024 selectie Twan1 Thom SpierenburgPORTRET Venloop 2024 selectie Twan1 Thom Spierenburg

“We hadden echt van alles in de straat, van springkussens en muziek tot kraampjes met popcorn en suikerspinnen”

De Venloop is altijd een hele happening voor de Ruysstraat, net als de Carnavalsoptocht en Koningsdag. “Die drie momenten zijn voor ons wel de hoogtepunten van het jaar, dan ‘bruist’ het hier echt in de straat. Mijn kinderen en kleinkinderen komen graag kijken als er hier iets te doen is, we maken er altijd iets gezelligs van samen, weer of geen weer!”

Het mooiste van de Venloop vindt Twan de saamhorigheid, die goed voelbaar is in hun straat. “Onze straat ligt precies bij de 18 kilometer, het zwaarste punt van de route. Dan komt de man van de hamer meestal voorbij. Het is fantastisch hoe onze straat dan volstaat met mensen en we er samen voor zorgen dat alle renners als het ware door de straat naar voren worden gezogen. Ze worden opgezweept door de muziek en sfeer in de straat en krijgen daardoor een extra duwtje in de rug. Dat doet toch veel met mensen en ik vind het ook fijn om me op die manier in te kunnen zetten voor een ander. Samen maken we er een feestje van!” Dat zijn voor ons de hoogtepunten van het jaar, dan ‘bruist’ het hier echt in de straat”