HUP! Ruthje

20 februari 2024

Ruthje haalt het maximale uit de Venloop

Al jaren neemt Ruthje zowel op de zaterdag als de zondag deel aan de Venloop. Eerst wandelt ze de hele marathon, de dag erna rent ze de halve marathon. “Als ik iets doe, ga ik voor het hoogst haalbare. Dat zit gewoon in me. Als ik dus kan kiezen tussen 30 kilometer wandelen of de hele marathon, dan kies ik het laatste. Daar haal ik gewoon de meeste voldoening uit. Hoe zwaar de uitdaging ook is, voor ik het weet zit ik vanavond weer op de bank, zeg ik altijd maar!”

Ruthje houdt het niet alleen bij de Venloop. Samen met haar hardloopmaatje deed ze al mee aan diverse obstacle runs, waaronder Mud Masters en Strong Viking. Ook nam ze met een team deel aan de Roparun en heeft ze de trappenmarathon in Landgraaf volbracht, de zwaarste marathon van Nederland. “Meestal heb ik na de Venloop geen last van spierpijn, ook al heb ik dan toch 64 kilometer in de benen zitten. Maar na die trappenmarathon kon ik een paar dagen nauwelijks de trap af thuis!”

Placeholder for PORTRET Venloop 2024 selectie Ruthje 2 Thom SpierenburgPORTRET Venloop 2024 selectie Ruthje 2 Thom Spierenburg

“Als ik iets doe ga ik voor het hoogst haalbare, dat zit gewoon in me”

Omdat ze op bekend terrein loopt, is de Venloop één van haar lievelingsevenementen. “Mijn hardloopmaatje zegt altijd dat ik net Koningin Beatrix ben, omdat ik de hele tijd loop te zwaaien naar mensen. In Blerick, Tegelen en Steyl kom ik meestal veel bekenden tegen en ik weet precies waar iedereen staat. Daardoor vind ik de Venloop ook nooit zwaar, het voelt echt alsof ik word meegezogen door de enthousiaste menigte.”

Wie ze wel mist langs de kant, is haar vader. “Hij was altijd een trouwe bezoeker van de Venloop en stond altijd bij de finish, samen met mijn moeder. Sinds een paar jaar is hij er niet meer. De laatste keer dat hij erbij was, zat hij in het verpleeghuis in de Tollenstraat. Elk jaar als ik daar voorbij ren en hij er niet staat, voel ik zijn gemis nog sterker.”

Mijn hardloopmaatje zegt altijd dat ik net Koningin Beatrix ben, omdat ik onderweg de hele tijd loop te zwaaien naar mensen”