HUP! Natascha

20 februari 2024

Natascha kwam in 2023 als eerste Venlose vrouw over de finish

Ze moest even wennen aan haar nieuwe titel, maar Natascha mag zichzelf sinds kort de snelste vrouw van Venlo noemen. Ze finishte namelijk als eerste vrouwelijke Venlonaar bij de 10 kilometer en verwierf daarmee een plekje op het erepodium. “Ik was er best wel door overrompeld en had het totaal niet verwacht. Ik had wel het idee dat ik een goede tijd had neergezet, maar toen iemand van de organisatie naar me toekwam nadat ik over de finish was gegaan, kon ik het eerst niet geloven. Was ik echt de snelste? Ik werd meteen naar het podium gebracht en gehuldigd, het was vrij overweldigend allemaal.”

Hoewel ze al meerdere jaren mee had willen doen, kwam er telkens iets tussen. “Toen ik in 2018 stopte met korfballen besloot ik te gaan hardlopen. Net nadat ik mijn eerste wedstrijd had gerend, werd ik echter zwanger en kwam het sporten een beetje stil te liggen. Vervolgens kwam corona en was ik voor de tweede keer in verwachting. Mijn kinderen waren 1 en 3 toen ik het rennen weer oppakte in 2022. Ik ren ongeveer twee keer per week een rondje van 6 kilometer en twee maanden voor de Venloop heb ik in het weekend steeds een rondje van 10 kilometer gerend.”

Placeholder for PORTRET Venloop 2024 selectie Natascha 1 Thom SpierenburgPORTRET Venloop 2024 selectie Natascha 1 Thom Spierenburg

“Toen iemand van de organisatie na de finish naar me toekwam kon ik het eerst niet geloven, was ik echt de snelste?”

Natascha rende de 10 kilometer in 42:43 minuten, zo snel had ze die afstand nog niet eerder gerend. “Ik wist wel dat ik onder de 45 minuten moest kunnen eindigen, maar dat hangt natuurlijk ook van allerlei factoren af, zoals het weer, mijn startpositie en oponthoud onderweg. Gelukkig kon ik vrij vooraan starten en had ik alles meezitten onderweg. Het wedstrijdelement triggert me ook heel erg om te presteren. Telkens als ik iemand in de buurt zag rennen, wilde ik die bijhouden of inhalen en dat zorgde er steeds voor dat ik mijn snelheid hoog kon houden.”

Meedoen aan de Venloop is voor Natascha een mooie manier om zichzelf te motiveren tijdens haar trainingen. “Ik merk dat ik een doel nodig heb om naartoe te werken en de Venloop vind ik persoonlijk een hele leuke wedstrijd om aan mee te doen. Je rent namelijk door je eigen, vertrouwde omgeving en kent veel mensen die meedoen of die langs de kant staan, dat werkt heel stimulerend. Dat is heel anders dan wedstrijden ver weg, waar je eerst helemaal naartoe moet reizen en waar je het terrein en de mensen niet kent. Ik vind het echt tof dat er zoiets in onze eigen gemeente georganiseerd wordt en ik vind dat iedereen die deelneemt of die meewerkt in de organisatie trots mag zijn op wat we daar ieder jaar met z’n allen neerzetten!”

“Iedereen die aan de Venloop deelneemt of meewerkt mag trots zijn op wat we daar ieder jaar samen neerzetten!”