HUP! Bart

20 februari 2024

Bart rent mee als pacer en biedt renners een steuntje in de rug

Bart is al jaren lid van atletiekvereniging Orion, die sinds 2006 de pacers levert voor de Venloop. Voor wie het niet weet: pacers hebben veel renervaring en kunnen de wedstrijd in een heel constant tempo lopen. Je herkent ze aan de beachflag op hun rug, met daarop de tijd die ze verwachten te lopen. “Ik heb zelf een aantal marathons gerend en deed voorheen vaker zelf mee met de Venloop. Toen een pacer twee jaar geleden uitviel, werd ik vanuit Orion gevraagd of ik het niet wilde overnemen en dat leek me wel leuk.”

Het bevalt Bart heel goed om op deze manier deel te nemen aan de Venloop. “Ik heb nu twee jaar meegedaan als pacer voor de 10 kilometer in 60 minuten. Vaak zijn er een aantal renners die de hele wedstrijd bij je in de buurt blijven, omdat ze rond dezelfde tijd willen eindigen. We maken dan een beetje flauwekul of er wordt gekletst, het is in ieder geval altijd gezellig!”

Placeholder for PORTRET Venloop 2024 selectie Bart 3 Tom SpierenburgPORTRET Venloop 2024 selectie Bart 3 Tom Spierenburg

“Vaak zijn er renners die de hele wedstrijd in de buurt blijven, we maken wat flauwekul of er wordt gezellig gekletst”

Sporten is altijd belangrijk geweest in Bart’s leven. “Mijn vrouw heeft ook jarenlang gerend, maar kan dat nu niet meer, dus doet ze mee met de wandeltocht. Ook onze kinderen hebben vaak meegedaan met de Bambinoloop en de Kids Run. We hebben dat altijd gestimuleerd, het sporten zit wel in de familie en ook in onze vriendengroep. Zo zijn we vanuit VG de Törvers op zaterdag nog actief voor de Venloop als verkeersregelaars. Dat is eigenlijk een kleine moeite. Als we er even met een paar mensen de schouders eronder zetten, is het zo gebeurd. Al met al zijn we vanaf het begin, in welke vorm dan ook, betrokken bij de Venloop.”

Een pacer helpt deelnemers onderweg ook door de moeilijke momenten heen, door ze tips te geven en te ondersteunen. “Ik probeer renners zo goed mogelijk op te peppen als ze het even moeilijk hebben. Het is altijd een heel mooi moment als we op het eind met z’n allen de Parade op komen. Dan neem ik iedereen nog even mee op sleeptouw, om ervoor te zorgen dat ze een mooie tijd neerzetten. Als ik na afloop ook nog toffe reacties krijg van mensen die zeggen dat ik een steun voor ze ben geweest onderweg, kan mijn dag niet meer stuk.”

Als ik toffe reacties krijg van mensen die zeggen dat ik een steun voor ze ben geweest, kan mijn dag niet meer stuk”