Het Venlose hart van Vera Tax

01 juni 2022

Vera Tax is behalve politicus en Europarlementariër en Venlonaar ook president van het Koninklijk Philharmonisch Gezelschap Venlo. “Uit respect voor de historie, zeg maar voorzitter, net zoals we ook vaak ‘de hermenie’ zeggen in plaats van het Koninklijk Philharmonisch Gezelschap Venlo. Ze waren al langer op zoek naar iemand, maar zoals dat bij vele verenigingen gaat, was het moeilijk. Tegenwoordig komt er steeds meer bij kijken, ingewikkelde wet- en regelgeving. Je moet er dus tijd voor hebben en maken. Het voelde als thuiskomen bij een vereniging die ik eigenlijk nog niet zo goed kende. En natuurlijk ook omdat ‘de hermenie’ prachtige muziek maakt. Het maakte dat ik meteen ‘ja’ zei.”

Vera is bepaald geen onbekende in de klassieke muziek. “Ik heb 25 jaar lang fanatiek ballet gedaan, dus heb daarbij altijd klassieke muziek gehoord. Daarnaast ben ik coördinator popcultuur geweest, bij Perron 55. Ik ben destijds de politiek ingegaan om cultuur in Venlo haalbaarder te maken.”

“Waar ik als nieuwkomer nog steeds van onder de indruk ben is de hoge discipline. Ik ben als danser natuurlijk best wat gewend maar in het orkest is dat in het kwadraat. Het blijft heel bijzonder en daardoor is de kwaliteit ook zo hoog. Je ziet dat elke muzikant zich inzet voor het groter belang, voor de prachtige harmonische muziek. Dat is vandaag de dag uniek. Dirigent Robbert-Paul Feijten legt de lat hoog, hij verlangt veel van zijn muzikanten, die allemaal ook daarnaast gewoon werken of studeren."

“Het is mooi om onderdeel te zijn van de identiteit van Venlo, want dat doet ‘de hermenie’. Elke Limburger herinnert zich wel dat je wakker werd op zondag omdat de fanfare of harmonie ergens in de straat een serenade kwam brengen. Dat voelen wij als harmonie sterk, we houden letterlijk en figuurlijk het vaandel hoog. Met ons 200 jarig jubileum willen we verbinding leggen, Harmonie muziek is onderdeel van de Venlose identiteit. Ook al sta je er zelf niet op zondag op en wil je misschien niet zon pekske aan.”

Maar als je wel zo’n pekske aan wilt? “We hebben verschillende programma’s binnen ‘de hermenie’. Voor jong en oud en, iedereen krijgt muziekles op maat als je je bij ons aansluit. Voor mensen met een kleine portemonnee hebben wij een samenwerking met het Cultuurfonds, zodat ook echt iedereen muziek kan maken en leren. Een nieuw en succesvol project is 'Nij Talent’, waar mensen zonder muziek- of speelervaring - aan mee kunnen doen en kunnen kennismaken met muziek op leuke manier.

Zoals het ook voor het orkest geldt, zegt Vera: “Alleen ben je snel, maar samen kom je verder."

Placeholder for Vera TaxVera Tax