Het Venlose hart van Marcel Nijs klopt opdat wij niet vergeten. Met de Facebookpagina 'Herdenken in Venlo' zet hij zich in voor een blijvende herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, de veranderde stad en haar straten met een verleden. De leden, volgers en vrijwilligers van Herdenken in Venlo zamelden € 405,00 in, wat ten goede komt aan het plaatsen van meer Stolpersteine in Groot-Venlo.
"Ik ben historicus en heb als geschiedenisdocent 26 jaar voor de klas gestaan. De laatste 2,5 jaar ben ik me enorm bezig gaan houden met de historie van Venlo tussen 1933 en 1945, en de nasleep van de wederopbouw. Ieder jaar gaf ik mijn leerlingen lessen over deze periode en nam ze dan mee naar het Limburgs Museum en Oorlogsmuseum Overloon. Jarenlang pleitte ik er voor om ook met ze naar Vught of Westerbork te mogen."
"Recent onderzoek wees uit dat onze jeugd te weinig weet over deze periode. Dat komt van de ene kant door een strikt programma dat gericht is op de eindexamens. Maar er wordt ook steeds minder doorgegeven door eerdere generaties. Nu kunnen we roepen dat scholen dit moeten oplossen, maar er ligt al genoeg op hun bordje, lijkt mij. De oorlog moet gewoon in herinnering worden gehouden. En dat kan alleen op een hedendaagse manier, een manier waardoor ook jongeren zich aangesproken voelen."
"In juni van 2021 ben ik daarom met de Facebookpagina 'Herdenken in Venlo' gestart. We willen met een aantal vrijwilligers op een bescheiden maar ook betekenisvolle manier bijdragen aan de herinnering en een verschil maken. De pagina staat bol van informatie over de periode, maar ook hedendaagse actualiteiten. Want er zijn meer dan genoeg parallellen tussen verleden en heden. We interviewen ooggetuigen die nog hun verhaal willen doen. Soms haalt een verhaal de pagina, andere keren niet. Maar alle verhalen blijven bewaard. Het idee is om ze ooit uit te geven in een bundel."
"De bevrijding van Venlo op 1 maart 1945 wordt in Venlo al jaren niet meer herdacht. Daarom lieten we vorig jaar een vlag ontwerpen voor 'onze' bevrijdingsdag. Tegen kostprijs en verzendkosten werden deze verkocht, waarna mensen een vrijwillige bijdrage aan de pot konden doen. De opbrengsten hiervan, plus donaties en bijdrages van de rondleidingen die ik geef op Fliegerhorst Venlo-Herongen, komen ten goede aan de struikelstenen."
"Op kerstavond branden wij tussen 15.30 en 17.00 uur op alle 26 oorlogsgraven in Groot-Venlo grafkaarsjes. Ze branden dan twee volle dagen. De gedachte erachter: we vergeten jullie niet. Ik hoop dat Herdenken in Venlo een steentje in de stille vijver is. Dat we niet vergeten te herdenken, herinneren en het heden snappen door het verleden te duiden."
"Als er weinig aandacht meer naar uitgaat, kun je aan de kant blijven staan of iets doen. Ik heb voor dat laatste gekozen. Ik wil geen schouderklopje en ik jaag geen eeuwige roem na. Als ik er mede voor kan zorgen dat Venlo een plekje geeft aan deze donkere periode, dan ben ik een blij mens. Herdenken doe je vanuit je hart, vanuit principes en een bepaald moreel kompas. Dat doe je niet om er zelf beter van te worden; al staat mijn naam helemaal nergens, dat boeit me niks! Kortom: het verleden levend houden heeft voor mij erg veel waarde, want: 'Wie wegkijkt van het verleden, is blind voor de toekomst…'. Daar ben ik heilig van overtuigd."