• Placeholder for Sef Thissen Venlose Hart Optie2Sef Thissen Venlose Hart Optie2

Het Venlose hart van Sef Thissen

11 augustus 2023

"Venlo is de plek waar mijn wieg stond en het blijft de plek waar ik thuiskom. Ik ben ontzettend veel onderweg, ben bijna het hele jaar níet in Venlo aan het werk. Een goeie collega zei eens, 'verloochen nooit de plek waar je wieg heeft gestaan'. De behoefte heb ik niet", lacht Sef Thissen, bariton en organisator van Viva Classic Live. "Venlo heeft mij gevormd."

"Venlo is een stad, maar dusdanig klein dat je dat grote stadse gevoel hier niet hebt. In zekere zin heb je een stadsopvoeding maar is het tegelijkertijd beschermd, dorps. Door de Venlose cultuur, en vooral de dialectmuziek, heb ik een intensere verankering met de stad."

"Muziek is onlosmakelijk onderdeel van mijn leven. Ik was altijd wel met muziek bezig maar eigenlijk mag dat geen naam hebben. Totdat ik Leta leerde kennen, die stimuleerde mij enorm. Alle dingen die in je leven gebeuren, vinden altijd erkenning in muziek. Dat merk ik ook als ik mensen spreek of tegenkom, merk ik pas hoe muziek aan herinneringen verbonden is. Dat een bepaald stuk ze troost bood, of juist hielp met het verwerken van iets. Dan blijkt het een lievelingsopera van hun wijlen vader te zijn geweest. Die impact is groot en wil ik niet onderschatten."

"Daarom is Viva Classic Live zo bijzonder voor mij. Venlo, met die unieke sfeer van het plein is van onschatbare waarde. 'Ga er nooit weg', zei de voormalig directeur van AVRO-TROS mij. Dat wij elk jaar weer in staat zijn om met een team een evenement als Viva Classic Live in Venlo te organiseren, dat is te gek."

"Met een team van 4 personen zijn we een jaar lang bezig met hoe we het gaan aanvliegen. We zijn volle bak bezig met de productie, we zitten nu in de inhoudelijke fase. Ondertussen kijken we ook naar het programma. Zo heeft sopraan Eva-Maria Westbroek, de Adèle van de opera, speciale ideeën. Ontzettend leuk, want zij wordt normaal natuurlijk gevraagd voor het klassieke repertoire. Maar dan mag ze bij ons ineens dingen doen waar ze normaal geen ruimte of kans voor krijgt."

"Dat is uniek. Het is te gek dat wij, door de unieke kwaliteiten van Maurice Luttikhuis, zo tussen stijlen kunnen husselen. En dat onze solisten ook het vertrouwen hebben dat het hier kan. We hebben een heel bijzonder gezelschap met internationale sterren die ontzettend graag de bühne opgaan tijdens Viva Classic Live."