Het Venlose hart van Cees Rullens

24 juni 2021

Cees Rullens was al jaren actief in theaterproducties over de halve wereld toen hij naar Venlo kwam voor een aantal bedrijfstrainingen. Hij ontmoette er Frans Pollux die op dat moment met Wiel Aerts driftig aan het schrijven was aan de revue ‘Altiéd 't zelfde leedje’. Theu Boermans was gestopt als regisseur bij de Venlose revue, waardoor er een opvolger gezocht moest worden. En daar kwam Cees ter sprake. Hij voelde zich vereerd en tot op heden is hij nog steeds verbonden aan de Venlose revue. Zijn eerste producties waren ‘Altiéd 't zelfde leedje’ en ‘De Slaag um ’t Jaomerdal’: een locatie die hij een warm hart toedraagt. Hij woont zelfs aan de rand van het Jaomerdal, in Egypte! Eenmaal in Venlo leerde Cees de stad met zijn inwoners kennen en al snel bleek dat Venlonaren en hij een klik hadden. ’s Avonds in de Yellow viel op hoeveel jonge gasten er meezongen met alles wat er gedraaid werd. Hier werd de cultuur belééfd, voornamelijk met carnaval! Dat wilde hij ook wel. En dat kán in Venlo. Als je maar je best doet en je liefde toont. En toen hij een paar jaar later als geboren Brabander op het podium in de Maaspoort Venlose vastelaovesleedjes stond te zingen, besefte Cees dat hij zich rijk mag prijzen.

Als Cees weer eens bij zijn familie op bezoek is, dan zeggen ze: “Onze Cees, da’s ‘ne Limburger!” Dat klopt ook wel, want Cees kwam en ging niet meer weg. Niet alleen de revue, maar ook het volkstheater, de Floriade, het draaksteken in Beesel en de Passiespelen in Tegelen trokken aan zijn jasje. “Maar ik ben nog wel precies hetzelfde jongetje als destijds in Made, aan de rand van de Biesbosch. Samen met vriendjes jagen en rondstruinen en in het dorp van alles organiseren. Dat ‘samen’, dat proef ik hier heel sterk en dat maakt het voor mij ook zo mooi om hier te werken.”

De sociale kant van het theater is veel meer zijn ding dan het grote podium. En Cees is van mening dat het ‘samen’ tegenwoordig veel verder gaat dan alleen de club waarmee je het-altijd-al-deed. De Passiespelers zijn allang niet meer alleen uit Tegelen afkomstig. En als ze bij het Draaksteken iemand uit Venlo nodig hebben, dan kan men elkaar helpen. Juist daardoor doet hij alle werkzaamheden dan ook met enorm veel plezier. Waar hij ook van kan genieten? Hij vindt het heerlijk om na een drukke repetitiedag af te schakelen in ‘zijn’ prachtige Egypte. Voorlopig is hij hier nog niet klaar, want in Venlo ligt zijn hart!

Placeholder for Cees rullens websiteCees rullens website