• Placeholder for PORTRET Venlo Kleurt Daan en Jacques Niels WinterPORTRET Venlo Kleurt Daan en Jacques Niels Winter

Daan en Jacques Kleuren Venlo

Interview Venlo Kleurt

12 juni 2023

"Daan en ik hebben elkaar in Tilburg leren kennen tijdens onze studententijd”, begint Jacques. “We zijn elkaar daarna uit het oog verloren en zo’n tien jaar geleden ben ik voor de liefde naar Venlo verhuisd. Heel toevallig raakte mijn vrouw Daisy in de sportschool bevriend met Linda die, zo bleek later, Daan’s vriendin werd! Daan had dus blijkbaar ook de liefde gevonden in Venlo. Zo hebben we elkaar weer teruggevonden.”

“Ik ben een echte Tilburger en mis die stad nog steeds soms,” gaat Daan verder. “Ik had er veel mensen om me heen en speelde er fanatiek Ultimate Frisbee, kortgezegd Ultimate. Dit is de wedstrijdvorm van frisbee. Toen ik in Venlo woonde, bleef ik voor die sport op en neer reizen naar Tilburg, maar ik vond het toch wel ver iedere keer. Zo ontstond het idee om in Venlo een frisbeeclub te beginnen.”

“Toen ik door een vriendin werd gevraagd om een ultimate workshop te geven bij de scouting, werd daar heel enthousiast op gereageerd. Een aantal mensen had zin om het te blijven doen. Zo zijn we met een leuk groepje begonnen en al snel haakte Jacques ook aan. We hadden veel lol en iedereen werd steeds beter. Al vrij snel ontstond de behoefte om ook competities te spelen. Inmiddels zijn we met Jacques als voorzitter en ik als penningmeester en trainer frisbeevereniging De scheive schièfbegonnen. We hebben momenteel 19 leden en nemen deel aan de nationale outdoor en indoor competities.”

“Ultimate Frisbee is een hele toegankelijke sport voor alle genders en leeftijden, waar respect voor elkaar en teamspirit centraal staan. De Nederlandse competitie bestaat uit een damescompetitie en een mixed competitie met dames en heren in hetzelfde team. Bij een outdoorwedstrijd spelen twee teams van 7 personen tegen elkaar op een veld dat ongeveer half zo breed, maar net zo lang is als een voetbalveld. Het unieke is, dat wedstrijden altijd zonder scheidsrechter worden gespeeld. Spelers lossen eventuele conflicten onderling op en na afloop evalueren beide teams samen de wedstrijd. Ze geven elkaar punten op verschillende onderdelen, waaronder sportiviteit en kennis van de regels. Dit wordt Spirit of the Game genoemd. Aan het eind van een seizoen is er ook een Spirit kampioen.”

“Hoewel Ultimate een internationaal erkende sport is, is het voor veel mensen nog onbekend. Wij willen daar graag verandering in brengen, omdat het een mooie, respectvolle sport is waar iedereen welkom is. Ultimate frisbee is echt een toevoeging voor een stad als Venlo! Om de sport meer zichtbaarheid te geven, organiseren we onder meer trainingen, workshops en wedstrijden. Daarnaast werken we samen met de gemeente Venlo aan een mooi project, dat in juli gelanceerd wordt. We kunnen nog niet verklappen wat het is, maar het zal de gelegenheid bieden aan mensen in Venlo om makkelijk in hun eigen buurt kennis te maken met ons en met Ultimate Frisbee.”

Placeholder for PORTRET Venlo Kleurt Daan en Jacques Niels WinterPORTRET Venlo Kleurt Daan en Jacques Niels Winter