• Placeholder for BLOG INDO Into IndoBLOG INDO Into Indo

Venlo, de verborgen Indo-food parel van het zuiden

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Cyrille Berger

10 maart 2023

Indisch eten? Daar zijn we in Venlo gek op! De Indonesische en Molukse cultuur hebben de afgelopen decennia de smaak van Venlo verrijkt. Dit hoor je in de muziek, zo was Indo-rock vroeger erg populair, en dat proef je in het eten. De Indonesische keuken is vaak te vinden op de Venlose menukaart; rendang, spekkoek en saté zijn favoriet.

Men zegt dat Den Haag de Indo-foodstad van Nederland is, met z’n talrijke toko’s, warungs en Indonesische restaurants. Maar in Venlo mogen we ook best trots zijn op ons Indische aanbod van hoge kwaliteit. Wist je dat dit in andere steden niet zo vanzelfsprekend is? Venlo verrast! Daarom noem ik Venlo de verborgen Indo-food parel van het zuiden! Als foodblogger met Indische roots zet ik onze Indische toppers voor jou op een rijtje.

1. Tante Toer

Jodenstraat 45, Venlo

Het knusse en gezellige eethuis Tante Toer is een begrip in Venlo! Op de kaart staat een lekkere mix van kleine veelzijdige tapas en traditionele Indische gerechten waar Tante Toer bekend om staat. Deze specialiteiten proef je allemaal als je de rijststafel bestelt; Ajam Smoor (mijn favo), saté, rendang, boontjes, tempeh, atjar en kroepoek. Psst, ze hebben uiteraard ook spekkoek na!

2. Into Indo

Vleesstraat 60, Venlo

Vaak staan Indonesische familierecepten niet op papier. Gelukkig werden in de familie van Stacey, de kok van Into Indo, de recepten doorgegeven in handgeschreven schriftjes. In de sfeervolle zaak op de Vleesstraat kookt hij nu met zijn eigen authentieke smaak zijn Javaanse familiegerechten. Mijn tip; de ‘Chef Special’ met als toetje Wingko Babat (sticky kokos cake).

Tante Toer
Placeholder for Tante toerTante toer
Placeholder for BLOG INDO Into IndoBLOG INDO Into Indo

3. Café de Blauw Trap

Oude Markt 9, Venlo

De Indonesische keuken heeft niet één palet aan smaken; elk eiland, elke streek, elke familie heeft z’n eigen voorkeur. Zo is Javaans soms wat zoeter dan Balinees. Ben je benieuwd naar de Molukse keuken? Dan ben je bij Rita in Café de Blauw Trap op het juiste adres! Zij kookt iedere donderdag- en vrijdagavond. Probeer haar rijsttafel à la Rita of mijn favoriet; de Ikan Ritja Ritja met makreel.

4. Toko Indradjaja

Veldenseweg 62A, VenloIn dit lijstje mag de bekendste toko van Venlo niet missen; Toko Indradjaja! Je kunt hier terecht voor exotische Aziatische producten of om Indisch af te halen. De pittige eieren Sambal Goreng Telor zijn hun specialiteit. Naast de bekende vleesgerechten hebben ze allerlei groentegerechten zoals Sajor Lodeh. Mijn favo: de zoete lekkernij Kue Lapis. Een leuk weetje: dit jaar bestaat Indradjaja 25 jaar!

5. Beej Wim

Foodhall MOUT, Deken van Oppensingel 6, Venlo

Deze gezellige Asian food bar in foodhall MOUT wil je niet missen! Beej Wim is de kaart niet alleen Indonesisch, want je vindt hier ook allerlei lekkere Aziatische hapjes met invloeden uit Maleisië, Vietnam, Japan en China. Kun je niet kiezen? Dat komt goed uit! Met het ‘shared dining’ principe kun je verschillende gerechten delen.

6. Bij de buren

Keizerstraat 6, Venlo

Midden in het gezellige keizerstraatje vind je Bij de buren. Hier kun je heerlijk lunchen, met een bijzonder kopje koffie, of dineren. De diverse kaart verrast je met internationale tapas. En YES, hier heb ik twee van mijn favoriete Indische gerechten gespot! Ga op de Indische toer met de Soto Ajam, een typisch Indische kippensoep, of de ‘Spekkoek Cappuccino’; met spekkoek én spekkoeklikeur!

De Satebakkers
Placeholder for BLOG INDO De SatebakkersBLOG INDO De Satebakkers
Toko Indradjaja
Placeholder for BLOG INDO Toko IndradjajaBLOG INDO Toko Indradjaja

7. De Satebakkers

In Nederland is saté dé favoriet van de Indonesische keuken en bij De Satebakkers weten ze precies hoe het moet! Vlees, vis of vega, er is voor ieder wat wils, zelfs de minder bekende Saté Kambing van geit. Helaas kun je hier enkel nog bestellen voor catering. Kok Ted toert nu namelijk met z’n befaamde foodtruck door Nederland. Wie weet zien we De Satebakkers ooit weer op het Zomerparkfeest?!

8. In den dorstigen Haen

Markt 26, Venlo

Over saté gesproken… Wist je dat Indo’s saté anders uitspreken dan de meeste Nederlanders? Sah-tee in plaats van SAA-TEEE. Er is ook een verschil in bereiding tussen Indonesische en Nederlandse saté. Ik ben erg benieuwd naar de saté van de Haen. Volgens hen serveren ze ‘De lekkerste saté van Venlo en omstreken’! Zeker een vermelding waard na alle goede verhalen die ik heb gehoord!

9. Chinees-Indische restaurants

Lotus Asian Cuisine - Puteanusstraat 41, Venlo

Boedha - Kaldenkerkerweg 54, Venlo

De Chinese Muur - Rijksweg 99, Velden

Nog een variatie op de Indonesische keuken is de Chinees-Indische keuken. Vaak wat milder en gebaseerd op de Hollandse smaak, met porties waar je u tegen zegt! Als je deze smaak verkiest is er genoeg keus in Venlo en omstreken, zoals: Boeddha en Lotus Asian Cuisine. Als oud-Veldense is mijn favo De Chinese Muur. Daar bestel ik al jaren Babi Pangang speenvarken.

SELAMAT MAKAN, oftewel: EET SMAKELIJK!

Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends