Placeholder for BLOG Lekker Venloos Zuurvlees WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Zuurvlees WEB Cyrille Berger

11x Venlose specialiteiten die je geproefd moet hebben!

Lekker Venloos

Het eerste wat Cyrille Berger opviel toen zij vijf jaar geleden weer terug in Venlo kwam wonen? Er zijn zoveel leuke en diverse restaurants! Sushi? Miso Orential. Hip & trendy? Grenswerk Café! 1-2-3 Pizza? Nena! Maar hoe zit het met de Venlose keuken? Bestaat die (nog)? Zeker weten! In deze blog neemt zij je mee in de typisch Venlose keuken – met gerechten die je echt geproefd moet hebben!

Wel eens gehoord van een friet-ei? Of van zoorvleis? Dit zijn echte klassiekers die je niet wilt missen als je een dagje in Venlo bent. Kom je van hier? Waan je dan weer even terug in de tijd met deze lekkere nostalgische maaltijden. Fan van vlees? Dan is dit lijstje iets voor jou! Wil jij liever vegan, dan heb ik ook iets fijns voor je. Ik geef je mijn vegan twist op de echte klassiekers, zodat je thuis de lekkerste typisch Venlose gerechten zelf kunt maken - vegan style!

- Cyrille

1. 'Zoorvleis'

Hachée, stoofvlees, boeuf bourguignon… Toen ik deze varianten in andere steden en landen proefde was het duidelijk; Venloos zoorvleis heeft toch echt z’n eigen authentieke smaak - dat wil je proeven als je hier bent! Deze klassieker met de kenmerkende zoet-zure smaak is niet weg te denken uit de Venlose keuken. Misschien is dit zelfs één van de oudste gerechten in Venlo (en Nederland)! Toen de Romeinen in onze streek kwamen, namen ze vlees mee in kruiken met wijn en azijn voor de houdbaarheid. Sindsdien is dit gerecht verder ontwikkeld met de basis-ingrediënten rundvlees, azijn, laurier, appelstroop, ontbijtkoek en bier/wijn. Natuurlijk geeft iedere kok hier zijn eigen draai aan.

Proberen? Bij bijna elke Venlose Cafetaria kun je wel een frietje zoorvleis bestellen. Liever uiteten? Op veel menukaarten kun je dit smakelijke gerecht vinden, zoals bij Ut Gildehoes. Dit Venlose restaurant serveert nog meer Venlose klassiekers. Ook een aanrader: Eetcafe Hemingway. De kaart en het interieur zijn vernieuwd, maar het zuurvlees is gebleven - volgens het recept van de nieuwe chef.

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Zuurvlees WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Zuurvlees WEB Cyrille Berger

2. (Annie's) Zwarte Kiep

Ik ben niet de enige die gek is op ketjap… Dat we in Venlo gek zijn op de Indonesische keuken moge duidelijk zijn. Indonesische gerechten blijf je op de menukaart vinden, zoals saté, soto en spekkoek. Ook hebben we meerdere Indonesische restaurants, zoals Tante Toer en Into Indo. Een Indonesische smaak sijpelt ook door in dit authentieke Venlose gerecht – zwarte kiep. Door de ketjap krijgt de kip een zwarte kleur en wordt het vlees lekker mals en zoet.

Waar proeven? Natuurlijk is mijn tip Eetcafé de Brasserie, waar dit gerecht vandaan komt. Annie’s Zwarte Kiep - geserveerd met een perzik, frites en mayo - is een begrip in Venlo. Inmiddels staat kleinzoon Rene (junior) in de keuken en maakt hij naast de traditionele gerechten van z’n oma Annie, zoals zuurvlees en kip piri piri, ook wisselende (seizoens)gerechten klaar. Meer kip? Bij Grand Café Bonaparte serveren ze naast zwarte kip nog veel meer smakelijke kipgerechten.

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Zwarte Kip WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Zwarte Kip WEB Cyrille Berger

3. Kalde Schóttel

Is er een feestje, dan staat vaak de ‘kalde schóttel’ op tafel! Deze feestelijke maaltijdsalade is een Venloos gerecht dat al generaties lang wordt doorgegeven. Je kunt het vergelijken met de Nederlandse koude schotel of Huzarensalade. ‘Wie de huzare nog in Venlo ware…’ is een oud Venloos liedje over huzaren, maar of dit gelinkt kan worden aan deze salades is onbekend. Wel bekend – de Venlose variant met soepvlees is rijkelijker gevuld en niet zo’n fijngeprakte puree.

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Kalde Schottel WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Kalde Schottel WEB Cyrille Berger

4. Friet-ei

Venloos trots is toch wel deze overheerlijke delicatesse: het friet-ei! Een friet-ei is een gekookt ei met vegetarische kerrieragout in een krokant jasje – een fenomeen in Venlo en omstreken en in bijna elk cafetaria te vinden. Niet te verwarren met de Groningse eierbal met vleesragout. Deze legendarische snack is zeker een aanrader om te proeven als je in Venlo bent!

Het originele friet-ei, uitgevonden door Toon Scheurs, trek je zo uit de muur bij zijn Automatiek Piccadilly. Zin in een late night snack? Search no more! Uit ervaring weet ik dat je deze snack in de late uurtjes nog kan scoren met een lekker biertje erbij in Brouwerplaats. Wil jij de meest luxe-variant proeven? Lees over het Valuas’ friet-ei en meer in deze blog met de lekkerste eiergerechten van Venlo!

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Friet Ei WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Friet Ei WEB Cyrille Berger

5. Valuas Kroket

Bij gastronomisch top Restaurant Valuas vind je niet alleen het meest luxe-friet ei, maar ook luxe kroketten en bitterballen! De Valuas Kroket is in Venlo dé kroket die je wilt eten. In 2004 ontwikkelde Meesterkok Eric Swaghoven deze luxe kroket waarin hij alleen de allerbeste ingrediënten verwerkte - duurzaam en milieuvriendelijk geproduceerd.

De Valuas Krokettenlijn telt bijna 40 verschillende smaken en formaten, zoals rundvlees- en garnalenkroketten, met veggies zoals asperge en boerenkool, en zelfs een glutenvrije variant! Deze delicatesse kun je bestellen bij Restaurant Valuas en hun ‘Valuas Boutique’.

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Valuas Kroket WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Valuas Kroket WEB Cyrille Berger

6. Boeremoos

Yes, naast alle vleesgerechten zijn deze veggies ook typisch Venloos! Boeremoos is Venloos voor boerenkool. Deze groente is ook de naamgever van één van de meest kenmerkende Venlose feesten - het Boeremoosbal. Dit is een feest vóór carnaval, oftewel Vastelaovend, dat de meest joeksige weken van het jaar inluidt.

Rond februari kun je overal in de stad boerenkoolstamppot eten, oftewel boeremoos, zoals bij Café de Klep, Café de Blauw Trap en Brasserie Sur Place. Mijn tip, Grand-Café Deckers of Prins Hendrik, hier kun je genieten van typische boeremoos in een bijzonder authentiek interieur. Overdag genieten hier veel Duitse toeristen van de Venlose specialiteiten.

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Boeremoos WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Boeremoos WEB Cyrille Berger

7. Hela Curry & Venlose Sauzen

Als Venlonaren een frietje speciaal bestellen, dan willen (nee, eisen!) wij de enige echte Hela Kruiden Ketchup Curry! Het Venlose verhaal van Hela begon met Harry Thissen; in 1967 importeerde hij de, van origine Duitse, Gewürz Ketchup Curry Delikat en maakte deze saus vanuit Venlo groot in Nederland. De bekende rode fles heeft inmiddels een cultstatus bereikt. Hela heeft nu in Venlo zelfs een eigen afdeling Productontwikkeling, hier maken ze ontzettend lekkere & vernieuwende sauzen, zoals de salad & sandwich dressings of de wereldse snacksauzen met onder andere wasabi en jalapeño.

Tip: bezoek de Hela shop! Deze winkel ligt vlak bij het Museumkwartier aan de Parade. Hier kun je niet alleen sauzen en dressings kopen maar ook Hela-gadgets en leuke cadeauverpakkingen.

Placeholder for 2023 LOCATIE Hela Shop WEB Thom Spierenburg 62023 LOCATIE Hela Shop WEB Thom Spierenburg 6

8. Vlaai

Zin in taart? Wij hebben vlaai! Misschien een beetje afgezaagd. Maar ook de Limburgse vlaai hoort in dit rijtje thuis. Kersenvlaai, abrikozenvlaai, rijstevlaai, kruimelvlaai (of in het Venloos Botterflaai)… Allemaal Limburgse favorieten en vaak te vinden op de gebakskaart in Venlo. Op zoek naar een vlaai met een bijzonder karakter? Ga dan naar Banketbakkerij Lamers! Naast bovenstaande vlaaien hebben ze ook de staekbeere schoém. Dit is een kruisbessenvlaai met een schuim van meringue – deze combi moet je eens proberen!

Tip: Zin in een ijsje? Bij Ice and Macaron Chef hebben ze een ijsje in de smaak van kruimelvlaai! Lekker zoet en je proeft echt de kruimels! Zeker het proberen waard tijdens zomerse temperaturen.

Placeholder for 9 1 Vlaai BLOG9 1 Vlaai BLOG

9. Venlose Köpkes

Als je in Venlo iemand een bedankje wilt geven, weet ik wel wat leukers dan de standaard doos Merci... namelijk: Venlose Vötjes! Vötjes, oftewel billetjes/kontjes, stammen af van het Venlose gezegde de kins dich op de kónt klatse. Wat zoveel betekent als: ‘je hebt geluk’, ‘je hebt mazzel’. In het bijzondere eeuwenoude Keizerstraatje vind je een reliëf met dit gezegde: een naakte dame ligt met haar blote billen in een veld van klavertjes vier te genieten en kan haar geluk niet op! Vandaar de Venlose Vötjes als gelukswens!

Over de keizerstraat, oftewel Flôddergats, gesproken; in dit prachtige verborgen straatje ligt één van de meest bekeken bezienswaardigheden van Venlo: de Köpkes van de Flôddergats. Op dit dialect-hekwerk van kunstenaar Ger Janssen vind je 81 bronzen köpkes en 35 andere figuren die uitdrukkingen en spreekwoorden uit het Venlose dialect verbeelden. Sommige Köpkes kun je zelfs opeten! Want bij Banketbakkerij Lamers kun je de Blieje, de Linkmiechel, Miene Golde, de Prônkmedam, de Bäökmoel, Venlose Vötjes en Paeterkes in een overheerlijke chocoladevariant kopen.

Placeholder for BLOG Lekker Venloos Kopkes WEB Cyrille BergerBLOG Lekker Venloos Kopkes WEB Cyrille Berger

10. Venlose Biertjes

Bierliefhebbers opgelet! Typisch Venlose biertjes hebben we genoeg! Zoals Venloosch Alt; dit type Alt-bier werd rond de 17e eeuw in de Venlose binnenstad gebrouwen. Bier dronk je toen uit een 'klep’: een bierpul met deksel. Bij het gelijknamige Café De Klep vind je allerlei Venlose biertjes, nieuw en oud, met bier uit eigen brouwerij en speciale Venloos Paeterke Kloosterbieren. Dit ‘Preuf & Praotlokaal’ is zeker een bezoekje waard, volgens Bart’s Boekje heeft het zelfs een van de allerfijnste terrassen van Nederland! Daarbij kun je meteen de Köpkes van de Flôddergats bekijken!

Hou jij van koken én biertjes? Dan is het kookboek ‘Biëstig Lekker 3 - Kaoke met beer’ echt iets voor jou! 35 Venlose koks geven in dialect hun speciale recept met bier, zoals een ‘Bieramisu' met Paeterke Quadröppel van De Klep. Superleuk geïllustreerd met daarbij mooie Venlose verhalen. Kopen? Loop dan even langs bij Boekwinkel Koops, of bestel online.

Placeholder for Souvenirs 2025 Bier KlepSouvenirs 2025 Bier Klep

11. Nog meer om op te proosten

Kopje koffie, of nog meer? Als je in Venlo een teske koffie bestelt, krijg je er wel eens een Venloos likeurtje bij. Met een toefje slagroom en een smakelijk koekje is een Venlose koffie een ware Venlose Verleiding, tip: Grand Café Restaurant de Graanbeurs.

Placeholder for Dielen Wijn Venlo headerDielen Wijn Venlo header
Placeholder for Cyrille BergerCyrille Berger

Over de schrijver

Cyrille Berger

Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.

Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends