Ei Ei Ei, we zijn zo blij! Want in Venlo is het letterlijk ‘goed eieren eten’. En niet alleen met Pasen! Eieren zijn hier het hele jaar door geliefd en op haast elke menukaart te vinden. Hoe eet jij het liefst je ei? In deze blog heb ik voor jou alle variaties op een rijtje gezet en vertel ik waar je deze kunt eten.
Gebakken, gekookt, gepocheerd, geroerd of zelfs gefrituurd? Heb je een voorkeur voor biologische eieren? Eet jij je eitje op z’n Nederlands of liever Amerikaans, Iers, Frans, Indonesisch of Chinees? Lees snel verder en laat je verrassen door al deze lekkere eiergerechten!
1. Friet-Ei
“Blief Kalm en aet un frietei.” Heb jij wel eens gehoord van het frietei? Trouwens niet te verwarren met de Groningse eierbal 😉. Een frietei is een gekookt ei met vegetarische kerrieragout in een krokant jasje – een fenomeen in Venlo en omstreken. Deze legendarische snack is in 1959 uitgevonden door Toon Scheurs van Automatiek Piccadilly – hier trek je een frietei, zoals de naam al verklapt, zo uit de automatiek. Mijn tip, bestel een frietei bij Café Brouwerplaats, waar je ervan geniet met een speciaal biertje erbij! Haute cuisine? Ga dan naar gastronomisch top Restaurant Valuas. Hier vind je de luxe versie met het eigeel nog zacht en een extra krokant pankokorstje, vergezeld met heerlijke truffel.
2. Eggs Benedict & Gepocheerd Ei
Dit trendy Amerikaanse gerecht is inmiddels niet meer weg te denken van de menukaarten in Venlo. Eggs Benedict is een gepocheerd eitje met zacht eigeel, Hollandaise saus en zoete brioche toast. Deze tongstrelende smaaksensatie is heerlijk als ontbijt of lunch. Je kunt kiezen uit allerlei lekkere variaties met avocado, paddenstoelen, zalm, ham of spek –vaak met als extra topping spinazie.
Mijn favoriete places-to-eat:
Café Bruxelles – precies zoals het hoort met de brioche toast een beetje krokant – en varianten genoeg!
Mocca – yummm met een croissant! Ontbijt of lunch? Het gepocheerde eitje vind je in allerlei andere gerechten ook terug.
Restaurant De Werf – Mijn luxe favoriet als voorgerecht met coquille, truffel en knolselderij.
3. Eiersalade
Elke eiersalade wordt gekenmerkt door de persoonlijke smaak van de chef. Soms lekker zoet, soms pittig of extra smeuïg! En natuurlijk vers gemaakt het lekkerst, zoals bij Brasserie Basiliek – waar de eiersalade lekker romig is. Ook lekker bij Grand Café Restaurant De Graanbeurs - met een oosters tintje en een opvallend mooie gele kleur. Ouderwets lekker? Ga dan voor de huisgemaakte variant van Bik Mik. Niet alleen biertjes, ook een Broodje eiersalade vind je bij de Klep.
Psst. Zin in eiersalade met meer? Kijk dan goed op de kaart als je een clubsandwich ziet staan; vaak vormt eiersalade een lekker laagje op de sandwich, zoals bij Bij de Buren, Het Romerhuis en Grand Cafe Central (ook te vinden in hun 12-uurtje).
4. Omelet
Een omelet saai? Nee hoor! Dit goudgele gebakken eitje heb je in verschillende versies. Naturel - heerlijk luchtig. Of bijvoorbeeld als boerenomelet, gevuld met allerlei lekkers. Zo kom je meteen aan je portie groente 😉. Natuurlijk is deze klassieker te vinden op meerdere menukaarten. Zelf heb ik ‘m inmiddels geproefd bij In den Dorstigen Haen en Milk and Cookies zeker aan te raden!
5. Roerei
I'm just going to flip this omelette... Okay, we're having scrambled eggs… Echt niet - een roerei is zeker niet een mislukt omelet! Het vereist enige expertise om dit eitje niet ‘n rubberen textuur te geven of eruit te laten zien als snotterige drab. Het perfecte roerei is juist lekker fluffy! Vaak krijg je roerei bij een ontbijtmenu, zoals bij de Graanbeurs. Wil jij roerei als complete maaltijd? Hemmingway serveert dit gerecht met spek of zalm. Zeker het proberen waard!
6. Gekookt eitje
Ga jij voor hard of zacht gekookt? Soms wil je gewoon lekker simpel en is een gekookt eitje al genoeg! Inmiddels zijn er zoveel verschillende gerechten met ei dat het standaard gekookte eitje lastig te vinden is. No worries, bij Milk & Cookies vind je dit zeker op de kaart! Bij hun pick&mix ontbijt optie, kun je je ontbijt zelf samenstellen. Ik ben voor hun ontbijtplank gegaan met alles d’r op en d’r aan. Tip - samen delen! Wil jij een biologisch eitje, dan zit je bij Stek goed! Probeer hun Goedemorgenplankje of kleurrijke hartige wafeltjes – heerlijk, biologisch en met een gezonde twist.
7. Croque madame
Een tosti op z’n Frans klinkt goed - vooral als er nog een eitje op zit! Deze vrouwelijke versie van de tosti is lekker eenvoudig - simpelweg toast met ham, kaas en een spiegeleitje er bovenop. Niet vergeten te dippen in de ketchup! Deze Croque kun je bestellen bij In den Dorstigen Haen, Grand Café Bonaparte (met Focaccia), of bij Brownies and Downies als Tosti Deluxe.
8. Foe Yong Hai
Een eitje op z’n Chinees? Dat is natuurlijk Foe yong haai / Foe young hai / Fu yong hai. Dit is een omelet met lekker veel groenten en een typisch zoetzuur sausje. Het eitje is vaak dik en luchtig, en kun je naturel eten of met allerlei vullingen; zoals garnalen, kip of ander vlees. Nog wat kroepoek en rijst erbij en genieten maar! Dit kan bij Lotus Asian Cuisine of bij mijn favoriet – De Chinese Muur in Velden.
9. Sambal Goreng Telor
Hou jij van een pittig eitje? Probeer dan een eitje op z’n Indonesisch! De naam Sambal Goreng Telor zegt het al, dit gekookte eitje (Telor) is gebakken (goreng) in sambal en heeft een typisch Indische smaak. Dit eitje en nog veel meer lekkers uit de Indonesische keuken kun je proeven bij Into Indo. Meer weten over indo-food in Venlo en waarom je dit juist in Venlo geproefd moet hebben? Check dan deze blog, met nog veel meer Indonesische specialiteiten bij Vain's en Eethuis Tante Toer.
10. Uitsmijter / Strammer max
Als uitsmijter van dit lijstje, de uitsmijter! Bij onze Duitse bezoekers ook wel bekend als de ’Strammer Max’”. Als ik op moet sommen waar je een uitsmijter kan vinden in Venlo wordt het wel een hele lange lijst! Daarom even voor het gemak, dit klassieke eitje vind je waarschijnlijk bij alle bovenstaande horecagelegenheden en nog niet genoemde zoals Grenswerk Cafe en Luif.
En als uitsmijter op de uitsmijter… Wil je het ultieme stevige ontbijtje? Ga dan voor een Irish Breakfast bij Shannons Irish Pub – met een spiegelei, worstjes, bacon, witte bonen in tomatensaus, champignons, gegrilde tomaten met kaas, black pudding en toast. Voor vleesliefhebbers een aanrader!
Wat vind jij?
Ik ben heel benieuwd waar jij het liefste je eitje eet! Of mis je iets? Laat me gerust jouw favo weten via een PM of comment op Instagram @Foodies_x_Friends.
Nog meer tips
Er is nog veel meer te ontdekken in Venlo! Zoals vega(n) eten, de Indonesische keuken, zoete gerechten of gewoon easy bestellen vanaf de bank. Lees hier meer!
Easy peasy plantaardig - ontdek de lekkerste vega en vegan gerechten in Venlo
Makkelijk bestellen als je het huis niet uit wilt.
Ben jij een echte zoetekauw? Dan is deze blog echt iets voor jou!
Over de schrijver
Cyrille Berger
Marketing expert by day, foodie 24/7… Cyrille is een creatieve en enthousiaste foodie, altijd op zoek naar inspiratie voor lekkere en verrassende gerechten. Ze was een tijdje weg, maar heeft de liefde in en voor Venlo gevonden. Nu is ze op culinaire (her)ontdekkingstocht in Venlo. Op haar foodblog post Cyrille elke week smakelijke en kleurrijke foto’s van haar favoriete recepten, de laatste foodtrends, eten in Venlo en kooktips.
Krijg je al trek? Neem een kijkje op haar instagram blog @foodies_x_friends