Stadsdichter Venlo

We vieren 30 jaar Stadsdichter in Venlo. Op 25 januari 2023 werd bekendgemaakt dat Sef Derkx dit jaar als stadsdichter de stad Venlo probeert te vangen in poëzie. Op deze pagina vind je telkens de meest actuele informatie en activiteiten rondom de stadsdichter en poëzie in Venlo.

Placeholder for Logo Stadsdichter Venlo RGBLogo Stadsdichter Venlo RGB

De gedichten van Sef Derkx

Als stadsdichter schrijft Sef Derkx gedichten over Venlo, zijn woonplaats, en de gebeurtenissen die er in onze mooie gemeente plaatsvinden. Benieuwd naar zijn gedichten? Wij verzamelen ze voor jou op een speciale pagina. Welke vind jij het mooist?

Lees alle gedichten van de Stadsdichter
Placeholder for Paper 623167 1280Paper 623167 1280

De eerste woorden van onze stadsdichter

Sef Derkx mag zich in 2023 stadsdichter van Venlo noemen. Wat vindt hij van deze eer, en wat probeert hij dit jaar in woorden te vangen?

Lees het interview met stadsdichter Sef Derkx
Placeholder for Stadsdichter Sef DerkxStadsdichter Sef Derkx

Inauguratie nieuwe Stadsdichter Venlo

De nieuwe stadsdichter werd bekend gemaakt en geïnstalleerd voorafgaand aan de raadsvergadering van 25 januari 2023. Sef Derkx wordt voor 2 jaar erkend en door de burgemeester van de Gemeente Venlo, Antoin Scholten geïntroduceerd. Hij droeg ook zijn eerste gedichten voor.


Initiatiefnemers

“De geschiedenis van een stadsdichter in Venlo gaat lang terug,” vertelt Tieneke Verstegen van Alphabet City. “Poëzie leeft in Venlo,” zegt Marcel Tabbers van Venlo Partners. “Ik houd van de verstilling in poëzie,” vult Ellen aan.

Lees het interview
Placeholder for Stadsdichter venlo 2023Stadsdichter venlo 2023

30 jaar Stadsdichters Venlo

Ter gelegenheid van ‘Venlo 650 jaar Stad’ stelde Venlo in 1993 Emma Crebolder aan als stadsdichter. Het idee kwam uit de koker van Math Geenen die zich had laten inspireren door ‘poet laureate’, de Engelse hofdichters. Het bleek een primeur voor het Nederlandse taalgebied. Crebolder schreef dat jaar diverse gedichten waarmee ze reflecteerde op de stad en wat zich daar afspeelde. Literair Station Venlo nam het initiatief enkele jaren later over en benoemde achtereenvolgens Koos van den Kerkhof, Frans Pollux, Daan Doesborgh, Herman Verweij, Noor Roelofs en Willem Kurstjens tot Venlose stadsdichters. Door de jaren heen ontstond zo een bijzondere poëtische bespiegeling op Venlo. In 2016 kwam er een voorlopig einde aan de Venlose stadsdichter. Nu, 30 jaar later wordt het ambt weer in ere hersteld met de benoeming van een nieuwe Venlose stadsdichter.


Stadsdichters Venlo

1993 Emma Crebolder
2002-2004 Koos van den Kerkhof: overleden op 13 november 2021
2004-2006 Frans Pollux
2006-2011 Daan Doesborgh
2011-2013 Herman Verweij
2013-2015 Noor Roelofs
2015-2016 Willem Kurstjens


Poëzie in de stad

Wat is leuker dan slenteren en dwalen door een stad en onverwachte plekjes ontdekken? Op diverse plekken in de stad zijn de mooiste gedichten en dichtregels aangebracht. Kijk, luister en ontdek de mooiste gedichten en de Venlose binnenstad met de Gedichtenroute!

Naar de gedichtenroute
Placeholder for Hemingway3Hemingway3

Stadsdichter Venlo is een initiatief van Bibliotheek Venlo, Venlo Partners, Alphabet City en Stichting VenlopoëZiet en wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Venlo.