Zo werden paradijsvogels beschreven, zowel door de lokale bevolking uit Nieuw-Guinea als door vroegere handelaren en wetenschappers van over de hele wereld. Geboren en gevangen in het regenwoud, reizen paradijsvogels naar kleine kustplaatsen van Nieuw-Guinea, die het startpunt worden van een wereldwijd handelsnetwerk en daarmee een onuitwisbare indruk op de wereld achterlaten.
Missionarissen uit Steyl verspreidden ter plaatse niet alleen het woord van God, ze handelden ook in de Vogels van God. De paradijsvogel is vandaag de dag nog altijd een krachtig symbool dat staat voor status en schoonheid en is sterk verbonden met de identiteit van zowel de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Nieuw-Guinea als de Papoea-diaspora in Nederland.
Uniek aan deze tentoonstelling is dat het verhaal van de paradijsvogel wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: inheems, koloniaal en de missie. De perspectieven van drie bestaande historische personen: de jager Tiliauw de Sawia, de schrijver Rudolf Voorhoeve in Nieuw Guinea en Broeder Berchmans in Steyl.
Datum
09 december '23 t/m 01 december '24
Locatie en contact
- Missiemuseum
- Veerweg 6, 5935 BK Steyl
- Tel: 077-3261499
Locatie entree
- Kind 0 tot en met 3 jaar - Gratis
- Kind 4 tot en met 17 jaar - € 5,00
- Volwassene - € 9,00
- Museumkaart - Geldig
- ICOM kaart - Geldig