Blog: Voor jou getest - Brasserie Sur Place

Door Ruud Stikkelbroeck

Genieten bij Sur Place

Venlo scoort hoog als het gaat om culinaire kwaliteit. Zowel restaurants met een Michelinster als kleine leuke restaurants voor iedere portemonnee en alles wat daartussen zit kun je hier vinden. Vandaag eten we bij restaurant Sur Place, op de prachtige Kwartelenmarkt in de oude binnenstad. Een bijzonder compact en sfeervol plein met meerdere leuke restaurants en terrassen. Sur Place heeft een nostalgisch interieur waarbij de kenmerkende rood-wit-geblokte tafelkleden opvallen.

Chefkok Pieter Steenkiste en zijn team hebben de logistiek uitstekend op orde. Geen moment heb je het idee dat je als gast vergeten wordt en de bediening is zeer vriendelijk en professioneel. We nemen, na een smaakvol aperitief met Liqor 43 en Cava, een viergangenmenu. Het aanbod van een paar oesters vooraf, met een glas Chablis, slaan we niet af natuurlijk.

Het voorgestelde menu, inclusief passende wijnen, bevat een spannend entreetje in de vorm van een huzarensalade. In de winkel koop je die in een rond bakje met een plastic lepeltje en veel mayonaise. Dat staat gevoelsmatig haaks op culinaire kwaliteit maar bij Sur Place weten ze daar een hele mooie draai aan te geven. Toegegeven, met pastinaak, schorseneren, wild zwijn, wildzwijnmousse en truffelmayonaise, kun je ons gemakkelijk verleiden maar de smaak is ook echt uitstekend.

De tweede verrassing is een scholfilet op zacht gegaard buikspek en 'reibekuchen' met een zachte saus van Limburgse mosterd. Aan de compositie van het gerecht is aandacht besteed en de combinatie van ingrediënten verrast ons positief. De keuze voor een hoofdgerecht valt op vlees vandaag. Een zacht gebakken fazantenborstje is het uitgangspunt van een hoofdgerecht met verder een gestoofd fazantenpootje en een kroketje gemaakt van zuurkool met een wildjus met rozemarijn. Eenvoudigweg om je vingers bij af te likken.

Aan het einde komen we nog in een duivels dilemma terecht wanneer we de sorbet van peer met een Cheesecrème van Oreo’s, een gel van peer en vacuüm gegaarde peertjes tegenover een kaasplankje moeten zetten. We kiezen voor het laatste en dat is bij ons succes verzekerd. Zeker met een goede bijpassende Port.

De wijnen in het wijnarrangement vergezellen de gerechten deze avond perfect. Een Australische Riesling uit 2014 van Pikes, een geurige Chardonnay 2012 uit Amerika met de naam Eve en als hoofdwijn een Pinot Noir van Errazuriz uit 2014.

Een avond uit met sfeer en heerlijk eten en drinken. Dat is in een hele kleine notendop ons bezoek aan Surplace. Een driegangenmenu kost €33,50, ons viergangenmenu €38,50, de oesters en het wijnarrangement exclusief.