Shanou Basten-Janssen

Van Bommel van Dam

Shanou Basten-Janssen is conservator van het Museum van Bommel van Dam. We vroegen Shanou naar haar favoriete plek van het museum. Haar hart gaat sneller kloppen bij het depot. Dit is de plek waar alle kunstwerken worden opgeslagen die op dat moment niet in het museum te zien zijn. Het depot is de plek waar Shanou zich thuis voelt en een plek waar nieuwe inspiratie op wordt gedaan voor nieuwe tentoonstellingen en projecten.

Het creatief bezig zijn vindt Shanou het allerleukste van haar baan bij het museum. Steeds weer nieuwe tentoonstellingen opzetten, onderzoek doen naar kunstwerken en dit samenbrengen tot een project waar de bezoeker van kan genieten. Na afloop horen van bezoekers dat ze nieuwe inzichten hebben ontwikkeld of simpelweg ontzettend genoten hebben van de kunst van Van Bommel van Dam is dat het allermooist. Shanou geeft aan vooral in deze tijd te merken dat de waardering voor kunst en cultuur steeds meer terugkomt. Met een hele lange periode waarin kunst en cultuur nauwelijks mogelijk was, wordt de waardering alleen maar groter. Ze hoopt dat dit zo blijft en dat de projecten en tentoonstellingen van het museum hieraan bij kunnen blijven dragen!

In Museum van Bommel van Dam wordt de verbinding gemaakt tussen de collectie in het museum en het sociaal maatschappelijke aspect. In museumland is dit namelijk nog helemaal niet vanzelfsprekend. De collectie van het nieuwe museum bestaat uit bijna 14.000 kunstwerken! De collectie vormt daarom een mooie reden om met partners, de omgeving en kunstenaars in gesprek te gaan. Hieruit ontstaan speciale projecten en uitkomsten die verassende inzichten geven.

Placeholder for SHANOU1SHANOU1

.

De collectie van het nieuwe museum is heel veelzijdig, dit maakt het bijzonder! De oprichters, Maarten en Reina van Bommel van Dam hebben kunst verzameld vanuit hun eigen liefde voor kunst. Zij kochten aan wat zij mooi vonden. Hierdoor is er een veelzijdige collectie ontstaan. Hierdoor ontstaan er verschillende verhalen en dit maakt het museum ook interessant voor mensen die in eerste instantie niet veel met kunst hebben.

Daarnaast is het open karakter van het gebouw heel erg bijzonder. Een groot deel van het museum kun je straks zonder entreekaartje bezoeken, wat het heel toegankelijk maakt. Museum van Bommel van Dam wordt een plek voor iedereen; of je nou graag kunst van dichtbij wil bekijken, het uitzicht vanuit het grote venster op het dak wil zien of simpelweg wil genieten van een lekker kopje koffie in ons museumcafé. Dat kan straks allemaal!

Wie is de doelgroep van het nieuwe museum? Museum van Bommel van Dam wilt zoveel mogelijk verschillende bezoekers verwelkomen. Denk aan een individuele kunstliefhebber, schoolklassen, bezoekers die in eerste instantie niet snel een museum zouden bezoeken en diegene die een dagje of weekendje Venlo willen combineren met een cultureel uitje.

De programmering wordt aangepast, om als modern kunstmuseum zo toegankelijk mogelijk te zijn. Ze doen er alles aan om het museum voor iedereen een fijne, inspirerende plek te laten zijn. Zo is er bijvoorbeeld ook designkunst en zijn er vormen van audiovisuele kunst te zien. En op de zolder is er een Artist in Residence aanwezig, een kunstenaar die er aan het werk is en waarmee je in gesprek kan gaan.

Deze zomer gaat het nieuwe museum open! Dat is een tip die Shanou wilt meegeven aan iedereen die nieuwsgierig is geworden naar het nieuwe gebouw. Oude elementen van het voormalig postkantoor zijn nog aanwezig, dus dat is extra leuk voor degene die hier vroeger de postzegels ging halen. Ook als je niet echt iets met kunst hebt is het zeker waard om binnen te lopen. Het gebouw en de kunstprojecten in het museum zijn in ieder geval zeker een bezoekje waard! Met mooi weer kun je straks op het terras heerlijk genieten van het omringende Museumkwartier.

Blijf op de hoogte van de leukste verhalen, nieuwste hotspots en evenementen die je niet wilt missen!

Meld je aan voor de nieuwsbrief