• INTRO facebook campagne venlovertelt frietei

Het legendarische friet-ei

Venlovertelt Verhalen

Het legendarische friet-ei

Nederlanders houden van gepaneerde bollen, blokken, schijven en staven in de kleuren geel en oranje, keurig op vorm gerangschikt tussen felgroene blaadjes kunstsla. De buitenkant van deze geliefde frituursnacks verraadt niets van de inhoud en toch weet d’n Hollander feilloos welke bol, blok, schijf of staaf in de vitrine hem het meest zal bekoren. Niet alleen het allesverhullende jasje maakt de snelle hapjes tot een mysterie, ook de namen - smulrol, berehap, mexicano – helpen niet echt mee.

Neem nu het Venlose frietei. Je denkt: Aha! Dat kan niets anders zijn dan friet met ei. Mis! Deze legendarische snack, uitgevonden door meneer Schreurs, is een gepaneerd, in ragout gerold hardgekookt ei. Er komt geen frietje aan te pas. Reeds op 6 augustus 1959 zag dit smakelijke, doch frietloze, ei het levenslicht en decennialang probeerde menig patatboer met de geniale uitvinding aan de haal te gaan. Het strikt geheime recept is echter nog altijd in handen van de familie Schreurs. En dat wil Venlo graag zo houden. Want wie aan het friet-ei komt, die komt aan Venlo.