Venlo kookt door
Door het coronavirus zijn we meer thuis en restaurants zijn in beperkte mate geopend. Maar, Venlo kookt door! Philippe Mattioni gaat op bezoek bij 8 verschillende Venlose chefs om de lekkerste gerechten te maken. En het leuke is, jij kunt ze zelf ook maken. Met tips en tricks van de chef zelf.
Galerie de Hoeve
Jules Christis
Jules Christis 50 jaar eigenaar én chefkok van Galerie de Hoeve en Domani
Van jongs af had Jules al de ambitie om kok te worden. Hij begon als 15 jarige met een bijbaantje in de keuken om vervolgens de koksopleiding te doorlopen. Jules verdiende zijn sporen in verschillende restaurant waaronder de Hamert én bij onze eigen Chez Philippe.
In 1993 startte hij als 23 jarige Galerie de Hoeve en hij bestiert sinds 2007 het prachtige Domani. Beide locaties zijn gespecialiseerd in het organiseren van evenementen in een bijzondere sfeer.
En niet te vergeten bracht hij onder de naam Juulz+ zijn eigen dressing op de markt, verkrijgbaar in diverse winkels in de regio!
Van Gelderen Wijntip
Bij deze gerechten past een heerlijke Errazuriz Max Reserva Pinot Noir, Chili. Van net boven Santiago komt deze elegante wijn die het beste op 15 graden geserveerd kan worden. Je proeft rood fruit, een verfijnde kruidigheid, zonnige specerijen en een toefje vanille door rijping op Frans eiken vaten. Een perfecte match bij het gekruide en delicate lamsvlees.
IJsco Fantastico
Emiel Zeevenhoven
Emiel Zeevenhoven is 28 jaar en zette in 2012 een ijskiosk neer op de Maasboulevard.
Inmiddels zijn ze een groot terras, een eigen ijsmakerij en de titel 'Ambachtelijk IJsbereider' verder en zit er ook nog een chocoladefabriek in het vat. IJsco Fantastico is niet meer weg te denken als de eerste zonnestralen doorbreken.
Tip Wijnhandel Dielen & ZN
Bij dit gerecht past heel mooi een zoete Moscato van het huis Ca’di Rajo uit Italië. Deze is licht mousserend heeft een frisse, zoete perzik in de geur. Je kunt dit lekker doordrinken want het heeft maar 6,5 % alcohol.
Lola Blanco
Lisan Jacobs
Lisan Jacobs is het brein achter Lola Blanco.
Geïnspireerd door de veganistische keuken in Berlijn waar ze een aantal jaren woonde kwam ze 2 jaar geleden terug naar Venlo en startte ze zelf dit concept. Inmiddels rijdt ze rond in haar eigen foodtruck om iedereen te laten genieten van Lola’s vegan gerechten. Hopelijk zie je haar snel weer op een van de foodfestivals in de regio. Maar je kunt ook gewoon een Lola Blanco menuutje aan huis bestellen en wie weet komt ze het wel zelf brengen!
Wijntip Gijs Lina
Bij Tierra Nativa weten ze als geen ander hoe je moderne Spaanse wijnen maakt. Op de state of the art bodega – gelegen in Villanueva de Alcardete in de provincie Toledo – ligt de focus op de productie van heerlijke, toegankelijke én betaalbare kwaliteitswijnen. Bovendien zijn ze biologisch en geschikt voor veganisten.
Neem nu deze verrassende Tierra Nativa Blanco. De typisch Spaanse airèn en de internationale sauvignon blanc staan aangeplant in hoger en dus koeler gelegen wijngaarden. Dit zorgt voor druiven met expressieve aroma’s en frisse zuren.
Vanwege z’n frisse, doordrinkbare karakter is deze witte Spaanse biowijn perfect als huiswijn, voor borrels en feestjes. Maar hij is zeker ook voldoende smaakvol voor bij lichte gerechten als salade of vis.
Restaurant Aubergine
Paul Pollux
Voordat chefkok Paul Pollux in de leer ging bij Cas Spijkers, had hij al heel wat ervaring opgedaan. Elke werkplek zag hij als een kans om zich verder te specialiseren tot de topkok die hij nu is. In 1999 vestigde hij zich met zijn vrouw May in Steyl en startte restaurant Aubergine. Waar je inmiddels kunt dineren én logeren. Paul Pollux staat altijd open voor vernieuwing en zijn echtgenote May maken er een erezaak van om de restaurant gast een culinaire avond te bezorgen met een perfecte maaltijd en mooie wijnen.
Tip van Wijnhandel Dielen & ZN
Voor bij dit recept past een mooie Bourgogne Aligoté van het huis David Moret.
David Moret is een Bourgogne Wijnboer die loep zuivere wijnen maakt. Mooi droog, elegant en fris, past bij Asperge en Zalm.
Vain's Bali Dining Café
Vain Lebis
Vain Lebis begon in 2014 Vains en gaf het de exotische toevoeging, Bali Dining Café. Tijdens haar authentiek Franse culinaire opleiding kreeg ze een zwaar auto ongeluk met alle gezondheidsgevolgen van dien. Ze zou haar culinaire droom niet meer voort kunnen zetten. Na een jarenlang fysiek en mentaal gevecht heeft ze toch keihard voor dit vak gekozen en ging ze op zoek naar een locatie voor haar dining café. Dit bracht haar naar de Jodenstraat in hartje stad, daar waar haar oma is geboren voelde ook zij zich direct thuis. De zaak ademt Bali, van interieur tot keuken! En als de cocktails voorbij komen dan wordt het pas echt een feestje. Samen het leven delen. En delen staat centraal in haar concept. Vooral veel gerechtjes op tafel en samen ALLES delen. Dat is haar motto! Proost!
Wijntip Gijs Lina
DeMorgenzon Walvisch, witte wijn uit Stellenbosch, Zuid-Afrika
Walvisch Kaapse Wit is een originele blend van o.a. chenin blanc, roussanne en viognier. De druiven zijn merendeels afkomstig uit wijngaarden van het gerenommeerde DeMorgenzon Estate in Stellenbosch. De talentvolle wijnmaker Carl van der Merwe maakt er een heerlijk frisse en verleidelijk fruitige witte wijn van. Perfect om jong te drinken en te schenken als aperitief. Walvisch is de naam van een schip binnen de vloot van de Nederlander Jan van Riebeeck, die op 6 april 1652 aanmeerde bij Kaap de Goede Hoop. De naam Walvisch symboliseert de eeuwenoude band tussen Nederland en Zuid-Afrika. Mooi bij Nasi Goreng van Vain’s omdat deze naast z’n frisse karakter ook een volle smaak heeft die perfect harmoniseert met dit gerecht.
Chez L’Hêtre
Nicky van den Beuken
Nicky van den Beuken, zijn carrière begon op 16- jarige leeftijd bij de Neerhof in Kessel. Van daaruit startte hij zijn culinaire zoektocht. Hij werkte o.a. bij Antiek in Helden en Chateau de Raay in Baarlo. Nadat hij op Curaçao én bij Ria Joosten Catering en evenementen de fijne kneepjes bijgebracht kreeg, ontving hij 5 jaar geleden de sleutels van zijn eigen restaurant Chez L’Hêtre op de Parade. Hij staat vandaag dan ook in ZIJN keuken, die ooit van Phillipe was. En… hij zou nooit meer iets anders willen dan eigen baas zijn en zijn eigen ding doen.
Tip van Wijnhandel Dielen & ZN
Deze gelagerde Chardonnay heeft een klein beetje houtrijping gehad waardoor deze boterig is en een beetje vanille heeft.
Hij heeft ook aroma’s van peer, meloen en perzik.
The Scelta Kitchen
Ruud Ververgaard
Ruud werkte voordat hij bij Scelta begon in diverse sterren restaurants in binnen- en buitenland. Sinds 2014 is hij als chef verantwoordelijk voor de culinaire invulling van evenementen en beurzen en alle lunches en diners bij Scelta (dat in 2016 onder zijn leiding werd verkozen tot beste GROENTE restaurant van Nederland) Ook heeft hij een vinger in de pap bij de productontwikkeling. Hij is inmiddels een bekend gezicht bij Lekker Venlo, waar hij alle 10 de edities achter het fornuis stond.
Wijntip Van Gelderen Wijn
Bij de Avocado - ei - zalm combi: Salentein Barrel Selection Chardonnay. Van 1.100 meter hoogte uit de Anes komt deze frisse Chardonnay. Wel een beperkte rijping op frans-eiken vaten gehad, maar dat is meer voor de balans van deze subtiele wijn, bij dit ook subtiele gerecht.
Bij de gegratineerde champignon: Domaine Dominiques Piron Beaujolais Villages. Gemaakt van handgeplukte 100% Gamay-druif uit betere wijngaarden in de Beaujolais. Veel intensiteit door een lichte houtlagering. Heerlijke frisse fruitige toon die goed in balans is met de zwaardere smaak van de champignon/ kaas.
Wijntip Gijs Lina
Bij dit gerecht heb je een milddroge wijn nodig, de Thaise twist vraagt om een fris aromatische combi. Pinot gris kent vele vormen en herkomstgebieden. Van lichte, dun smakende Italiaanse slobbers tot rijke, zoetige Elzassers. Deze druif rukt gelukkig ook op in de Languedoc, waar de omstandigheden ideaal blijken te zijn.
Wijnmaker Camille Ournac maakt er een droge witte wijn van die erg aanspreekt. De druivenstokken op het perceel ‘Le Loup’ zijn nu 12 jaar oud en leveren een prachtige kwaliteit. De druiven worden ‘s nachts geoogst, blijven 24 uur met de schillen weken en worden dan vergist. De wijn blijft daarna in contact met de uitgewerkte gistcellen (‘sur lie’), waarbij hij gedurende 3 maanden regelmatig wordt geroerd. Deze techniek heet ‘batonnage’ en zorgt voor een heerlijke sappigheid met extra complexiteit. De milde smaak met frisse nuance past perfect bij de aspergesalade.