• Placeholder for Carnaval in Venlo evenement thumbCarnaval in Venlo evenement thumb

Vastelaovend in Groeët-Venlo

Jouw gids over de vastelaovend in de verschillende stadsdelen en dorpskernen van Venlo!

Vastelaovend in Groeët-Venlo

Vastelaovend in Groeët-Venlo (Groot-Venlo, oftewel gemeente Venlo) kent een rijke historie. De eerste berichten over de Vastelaovesviering in Venlo dateren uit maar liefst 1349!

Vastelaovend is van oudsher een feest dat plaatsvindt vóór de vastenperiode: de veertig dagen van vasten en bezinning voorafgaand aan het paasfeest. Vandaag de dag is de vastelaovend een echt volksfeest waar het vooral draait om samenzijn, plezier maken en muziek. Uiteraard verkleed in de mooiste pekskes, met een goede pruuk op de kop en meest kleurrijke schmink en glitter op diene bluts (jouw gezicht)

Elk stadsdeel, dorpskern en zelfs wijk in Groët-Venlo viert de Vastelaovend op een unieke wijze. Daarom zoomen we in deze blog in op de (historie van de) Vastelaovesviering in de verschillende stadsdelen en dorpskernen van de gemeente!


Vastelaovend in Venlo

We beginnen natuurlijk met Venlo stedje! De Venlose binnenstad is tijdens de vastelaovend het epicentrum van de viering in Groeët-Venlo. De hele stad is afgeladen vol met fanatieke Vastelaovesvierders die zijn uitgedost in de mooiste pekskes en schminkcreaties. De opening van de Limburgse Vastelaovend vindt plaats tijdens de Boètegewoeëne Boètezitting in de Zoepkoel (de Oude Markt).

Liefhebbers uit heel Limburg, en zelfs ver daarbuiten, reizen naar Venlo om dit joeksfestijn bij te wonen. Maar dat is niet alles! Ook voor het stadhuis, op de Kwartelenmarkt en over de hele Parade zijn er podia waar de hele Vastelaovend vele live-artiesten optreden. Ook de grote optocht van V.V.G De Jocus en de Boérebroélof zijn absolute hoogtepunten van de Venlose Vastelaovend!


Vastelaovend in 't Ven

Vastelaovend in 't Ven bestaat al heel lang. Voordat de eerste 'echte' vastelaovesvereniging bestond, mochten verschillende kleine verenigingen om de beurt een prins uitroepen. Dit ging goed, totdat de vereniging die aan de beurt was plotseling geen trio bij elkaar kon krijgen.

Wim Smits (ook bekend als Pinke) kreeg toen de eer om het trio uit te roepen. Op het Prinsenbal stond het nieuwe trio: een prins en twee vrouwelijke adjudanten, ofwel madjudante. Dit was uniek in Venlo!

Daaropvolgend werd in 1974 V.v. de Moeraskwaakers officieel opgericht. De vereniging is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden aan de Vastelaovesviering in 't Ven, waar de eigen optocht het absolute hoogtepunt is!

Placeholder for Boetezitting in Venlo evenement thumbBoetezitting in Venlo evenement thumb

Vastelaovend in Blerick

Ook in Blerick wordt de Vastelaovend zeer uitbundig gevierd. V.g. de Wortelepin, opgericht in 1948, organiseert elk jaar tal van activiteiten voor jong en oud. Op het 'Swaree' wordt elk jaar het prinselijk trio van de vereniging uitgeroepen. Een écht galafeest dat ieder jaar plaatsvind in 't Raodhoes.

Een ander hoogtepunt tijdens de Vastelaovend is de kleurrijke grote optocht die door de Blerickse straten trekt. Honderden deelnemers laten hier aan duizenden mensen hun mooiste creaties zien.


Vastelaovend in de Boekend

De Boekend, ofwel D'n Bokent, is een klein dorp in stadsdeel Blerick. De Vastelaovend in de Boekend is eigenlijk ontstaan uit de plaatselijke voetbalclub. De eerste vermeende Vastelaoves activiteiten dateren al uit 1945. Toen werd er weleens verkleed gevoetbald.

In 1959 werd de eerste officiële prins uitgeroepen. De Vastelaovend kwam pas echt op gang toen enkele veteranen van de voetbalclub het hef in eigen handen namen. Vanaf dat moment werd er jaarlijks een prins met adjudanten uitgeroepen inclusief de raad van elf. Toen alle veteranen al een keer prins waren geweest werd de stekker eruit getrokken. Uiteindelijk werd In 1980 V.v. de Worteleschrabbers officieel opgericht. Het jaar erop werd de eerste officiële prins uitgeroepen van de vereniging.


Vastelaovend in Hout-Blerick

De Vastelaoves activiteiten in Hout-Blerick worden georganiseerd door CV de Poerker. Op Poerker-zaterdag trekt de grote optocht door Hout-Blerick. Hier vertonen velen verenigingen hun mooiste praalwagens en creatieve ideeën aan het publiek. Tijdens de Vastelaovend wordt in Hout-Blerick groots feest gevierd in het zogeheten 'Poerkerpaviljoen'.

Placeholder for Optocht blerickOptocht blerick

Vastelaovend in Velden

Vastelaovend in Velden wordt ten opzichte van de andere dorpen en stadsdelen eerder afgetrapt. Met Gekke Maondaag welteverstaan, de maandag na het laatste weekend van januari! 's Ochtends trekt dan de kinderoptocht door de straten van Velden. Om 14:11 start vervolgens de 'grote' optocht, met groepen en wagens.

Daarna barst het feest lost in alle cafés. Wie dan nog niet is uitgevierd kan het op Brokke Dinsdaag rustig overdoen! De plaatselijke vastelaovesvereniging die deze traditie in eren houdt heet dan ook 'Gekke Maondaagvereineging De Wuilus!


Vastelaovend in Lomm

Cv de Thiëtuite gaat tijdens de Vastelaovend in Lomm voorop in het feest. De naam 'Thiëtuite' is afkomstig uit buurdorp Velden. Inwoners noemden vroeger de Lommse ook wel Thiëtuite. In 1956 trok de eerste optocht al door de dorpskern.

Naast een prinsentrio wordt in Lomm ook een boërebroëdspaar uitgeroepen. Op het Thiëtuitebal wordt de Vastelaovesviering in Lomm afgetrapt. Hele straten en vriendengroepen bezoeken dan het bal in de mooiste pekskes!


Vastelaovend in Arcen

In Arcen worden de Vastelaovesactiviteiten georganiseerd door Karnevalsvereniging De Keieschiéters. Bijzonder is dat bijna 100 jaar voordat de vereniging officieel werd opgericht (1952), er in Arcen reeds Vastelaoves activiteiten werden georganiseerd! Zo beschreef een advertentie in het Venloosch Dagblad op maandag 27 februari 1865 over de opvoering van het blijspel 'De Wildeman' op de Markt in Arcen.

In 1880 trok er voor het eerst een optocht door het dorp. Een unieke Vastelaovesactiviteit in Arcen is de Aldewiéverdaag. Op deze dag trekken dames, doorgaans gekleed in overgrootmoeders kledij, in kleine groepjes van café naar café. Er wordt dan gezongen, gedanst en gehost tot in de late uurtjes. Mannen zijn op deze dag niet welkom in de Arcense horecagelegenheden.

Placeholder for Gekke maondaagGekke maondaag

Vastelaovend in Tegelen

In tegenstelling tot enkele andere stadsdelen kent Tegelen meerdere verenigingen die met de Vastelaovend tijdens het feest voorop gaan: D'n Oeles, De Beerpiëp en De Boereraod. De eerste twee genoemde verenigingen roepen elk jaar een nieuw prinselijk trio uit. De Boereraod roept daarentegen elk jaar een boërebroëdspaar uit inclusief twee getuigen.

Het grote feest in Tegelen barst elk jaar los in Vastelaovespaviljoen Ut Witte Hoés. Tijdens de Vastelaovend komen Tegelenaren hier samen om te genieten van een gevarieerd programma waar ook de senioren en kinderen niet worden vergeten. Ook 't Sambal en de grote optocht zijn twee hoogtepunten van de Tegelse Vastelaovend.


Vastelaovend in Steyl

Steyl verandert tijdens de Vastelaovend in het zogeheten Duuvelsriek. De naam is afkomstig van V.v. De Kaetelaers. Kenmerkend voor de vereniging is de Duuvelswagen: een praalwagen waarop een metershoge, rokende ketel met daarnaast een grote draak staat. Tijdens het kaetelgerich (ketelgerecht) worden er verdachten in de ketel geworpen. Zo worden de zaken rechtgezet die in de ogen van de burgerij krom zijn.

Het kaetelgerich kent zijn oorsprong in 1883. Het faillissement van de Woltersbank uit Venlo kostten vele werknemers van de Tegelse ijzergieterij hun baan. Boekhouder van Poppel kende een ludiek volkstribunaal in Luik, waar verdachten door duivels verbrand werden in de 'kaetel'. Zo werd onder andere de Woltersbank de eerste beklaagde van het Steyler Kaetelgerich dat op 3 plekken werd uitgevoerd.

De Vors Lucifer en de Jeugd Vors Lucifer staan aan het hoofd van de Kaetelaers!


Vastelaovend in Belfeld

Belfeld verandert tijdens de Vastelaovend in het Belhamelriek. C.V de Belhamels roept ieder jaar zowel een prins, boerebruidspaar en jeugdboerebruidspaar uit. De jeugdprins of prinses wordt door Jeugd Carnaval Belfeld uitgeroepen. Deze stichting richt zich volledig op het Vastelaovesfeest voor jeugd tussen de 14 en 16 jaar oud. Via 'Kiekse Kieke' kan de jeugd in Gemeenschapscentrum De Hamar hun zelfgemaakte creatie laten zien of een leuke act uitvoeren.

Daarnaast is er in Belfeld nog een stichting die met de vastelaovend actief is, dat is het Kinder Ontspanningswerk KOW welke elk jaar een jeugdprins of prinses uitroept in de leeftijd van circa 11 jaar. Belfeld kent een eigen optocht en een gevarieerd Vastelaoves programma voor jong en oud.

Placeholder for De kaetelaersDe kaetelaers