Het Venloos Stadskantoor

Klaar voor de toekomst!

Het Stadskantoor van Venlo

Afval bestaat niet! Dat is zo’n beetje het uitgangspunt waarop het principe van Cradle-to-Cradle stoelt. Venlo heeft het principe stevig omarmt en dat komt onder meer tot uitdrukking in het nieuwe Stadskantoor.

Het stadskantoor: cradle-to-cradle

De regio Venlo heeft als eerste regio ter wereld de principes van cradle-to-cradle (C2C) omarmd. Een duurzaamheidsconcept dat is gebaseerd op het hergebruik van grondstoffen, zodat producten 100% recyclebaar zijn en afval als grondstof dient.

Het stadskantoor in Venlo is volgens die principes vormgegeven, zodat een gebouw ontstaat dat een comfortabele en gezonde werkomgeving combineert met duurzame innovatie. Een tastbaar bewijs dat een duurzame wereld werkelijkheid wordt.

Opzienbare duurzame strategiën

Een selectie van de gebruikte duurzame strategieën:

Het gebouw zuivert de lucht van de weg en spoorlijn naast het gebouw door gebruik te maken van een grote groene gevel.
De parkeergarage wordt gebruikt om de lucht in het gebouw vóór te verwarmen (in de winter) of te koelen (in de zomer).
De kas, boven op het gebouw, zuivert de lucht en levert warmte voor het hele gebouw.
Regenwater wordt opgevangen, gebruikt en door een plantenfilter gezuiverd voor het de Maas in stroomt.
Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw in gehaald, waardoor het gebruik van kunstlicht vermindert.
De inrichting is onafhankelijk van de constructie van het gebouw. Dat resulteert in een lange levensduur.
Materialen zijn na de levensduur van het gebouw opnieuw te gebruiken.
Grootte en vorm van de vides zijn afgestemd op een zo natuurlijk mogelijke luchtstroom, waardoor minder gebruik hoeft te worden gemaakt van mechanische ventilatie.