Historische binnenstad

Knus winkelen & borrelen

De historische binnenstad

Tot 1867 was Venlo een ommuurde vestingstad. In dat jaar werd Limburg als 11e provincie bij Nederland gevoegd. De stadsmuren waren niet meer nodig en mochten afgebroken worden. Dat was hard nodig: in die periode telde de stad 8000 bewoners in 950 huizen. Riolering was er niet en overal lagen mesthopen. Van de stadsmuren is nog een klein deel bewaard in de kloostertuin Mariaweide en aan de Maaskade. In rap tempo werden de muren opgeruimd en ontstond er langs de uitvalswegen, zoals Tegelseweg, Herungerweg en Kaldenkerkerweg lintbebouwing.

Pas 10 jaar later werd er met een plan gebouwd en zo ontstonden nieuwe wijken als het Rosarium en de straten ten noorden van de Bolwaterstraat.

Stadhuis

Hét Rijksmonumentale pronkstuk van de historische binnenstad van Venlo: die kwalificatie krijgt architect Willem van Bommel postuum op zijn naam. Het oorspronkelijk als kasteel ingerichte stadhuis van Venlo stamt uit het begin van de 14e eeuw maar werd eind zestiende eeuw herbouwd.

Lees meer

Kleine bijzondere winkeltjes

Loop vooral eens die grotere winkelstraat uit laat je verrassen. In de kleinere straten vind je prachtige en unieke boetiekjes, en kun je je hart ophalen in speciaalzaken.

Grote winkelketens

De Primark, H&M, The Sting, New Yorker, Sport 2000 en meer. Ketens die je vindt in de Vleesstraat en de Lomstraat, maar vooral ook aan de Maasboulevard. Voor als je zin hebt om lekker de tijd te nemen om de hele winkel door te snuffelen of als je snel even iets nodig hebt en zeker weet waar je dat kunt scoren.