Villa Maria

1894

In 1894 liet Alfred Russel voor zijn steenfabriek een directiewoning bouwen met de naam Villa Maria. Het ontwerp was van architect Pierre Rassaerts. Het rijksmonument is gebouwd in ambachtelijk-traditionele bouwtrant met verwerking van diverse stijlinvloeden. De gebruikte bouwmaterialen kwamen uit eigen fabriek, waardoor de villa een prima uithangbord vormde voor de erachter gelegen fabriek.


Alfred Russel

In 1862 werd op het naastgelegen terrein een pannenfabriek gebouwd. In 1886 nam de jonge Alfred Russel het bedrijf over. Hij vormde het om tot een steenfabriek die producten ging maken waar moderne architecten om vroegen: verblendstenen, geglazuurde stenen, profielstenen en ornamenten. Deze materialen zijn ook allemaal in de villa terug te vinden. Het lage bouwwerk rechts van de villa bevatte het laboratorium van de fabriek. Op de hoek van de bijbouw staat een twee verdiepingen hoge duiventoren.


Russel-Tiglia

In 1935 fuseerde het bedrijf met de aan de Steenweg gelegen steen- en pannenfabriek Tiglia, die qua stenen in hetzelfde marksegment actief was. Tiglia specialiseerde zich vervolgens in dakpannen, waardoor Russel een groter deel van de markt voor luxere stenen kon bedienen.


Tegula

In 1973 fuseerde Russel-Tiglia met Canoy-Herfkens, eigenaar van steenfabrieken in Tegelen en Venlo. De nieuwe organisatie werkte onder de naam Tegula. Dit was een ultieme poging om als bedrijf te overleven. Deze poging mislukte al vrij snel, want na drie jaar waren alle vier de fabrieken gesloten.


Je raakt niet uitgekeken in Tegelen

Dienstverlening

Tattoo Ron

Al jaren een begrip in Venlo

Placeholder for 2018 09 VP Tattoo Ron 6 A42018 09 VP Tattoo Ron 6 A4
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09
Cultuur

Keulsepoort

Keulsepoort

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Eropuit

Speelpark Klein Zwitserland

Een feest voor grote en kleine avonturiers

Placeholder for Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks