Villa Canoij

1908

In 1908 liet Eugène Canoij naast zijn gresbuizenfabriek een fraaie villa bouwen. Het pand in de stijl van een Engels landhuis is opgetrokken uit verblendstenen. Het ontwerp is van architect Henri Seelen uit Venlo.


Familie Canoij

De eerste Canoij in Tegelen had zich rond 1680 als koopman in dorpsdeel Steyl gevestigd. Gedurende vijf generaties werden de handelsactiviteiten voortgezet. Na de achteruitgang van de handel rond 1830 schakelden leden van de vijfde en zesde generatie van de familie over op de vervaardiging van aardewerk, door het stichten van fabrieken voor potten, stenen en pannen. Zo bouwde B.J.J.H. Canoij in 1878 op deze plek een eigen bedrijf voor het maken van pannen en aardewerk.


Gresbuizen

Na enkele jaren schakelde Canoij als eerste bedrijf in Nederland over op de machinale productie van gresbuizen, die in hoofdzaak gebruikt werden voor de aanleg van rioleringen. Dit bedrijfsmodel werd een groot succes, zeker na 1900, toen landelijk meer aandacht aan volksgezondheid geschonken werd. Andere bedrijven in de regio Tegelen-Reuver namen het idee over en creëerden in dit gebied een soort productie-monopolie voor Nederlandse gresbuizen. Want vrijwel alle gresbuizen in Nederland zijn in deze regio vervaardigd.


NGI

Zoon Eugène Canoij fuseerde het bedrijf in 1909 met twee andere gresbuizenfabrikanten tot de NGI, de Nederlandsche Gresbuizen Industrie, een grote speler op de markt. Rond 1960 ontstond een kentering in de markt door de opkomst van andere producten. De Tegelse fabriek moest in 1966 de productie beëindigen en werd daarna gesloopt. Maar de villa blijft de herinnering levend houden aan het bedrijf.


Je raakt niet uitgekeken in Tegelen

Dienstverlening

Tattoo Ron

Al jaren een begrip in Venlo

Placeholder for 2018 09 VP Tattoo Ron 6 A42018 09 VP Tattoo Ron 6 A4
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09
Cultuur

Keulsepoort

Keulsepoort

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Eropuit

Speelpark Klein Zwitserland

Een feest voor grote en kleine avonturiers

Placeholder for Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks