Klaasstraat Pronkstraot
Cut-up poetry is een literaire techniek, waarbij wordt geknipt in een geschreven tekst. Met de verschillende fragmenten worden vervolgens geschoven en gehusseld. Zo ontstaat een nieuw arrangement dat niet per se logisch hoeft te zijn. Liever niet eigenlijk. Cut-up poetry voert terug naar de dadaïsten uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De Amerikaanse beatgeneration - met voorop schrijver William S. Burroughs - experimenteerde ermee. Wij hebben ons laten inspireren door de taal van de Klaasstraat Pronkstraot. Een wirwar van woorden en zinnen die je hier overal om je heen ziet. Een straat met verschillende sferen op verschillende uren.
Over de makers
Jaren geleden werd Sef Derkx (1951) geïnterviewd door een leerling van College Den Hulster. Hij was door een leraar zijn kant opgestuurd in het kader van een profielwerkstuk. De vragen had de jongen opgeschreven. De eerste luidde: ‘Hoe zou u uzelf omschrijven?’ Daar moest Sef Derkx over nadenken. Plots floepte het eruit: ‘Ik ben vooral Hertstóchtelik Venlonaer. Daar had en heb ik de handen vol aan.’ De Hertstóchtelikke Venlonaer is onder meer al sinds meer dan een kwart eeuw stadscolumnist en -chroniqueur. Vorig jaar werd hij benoemd tot de Stadsdichter van Venlo.
Toen Rafael Crucho (2005) voor het eerst als kind leerde schrijven, wist hij vrijwel meteen dat hij dat voor de rest van zijn leven wilde blijven doen. Dat hij vijftien jaar later gedichten zou schrijven over zijn eigen leven, het verlies van zijn vader, het uitzoeken van het leven zonder hem, en wat ergens in de loop der tijd “zijn” stedje zou gaan worden, had hij niet zien aankomen. En toch is het zo gelopen: tegenwoordig houdt hij zich dan ook vooral bezig met teksten over het alledaagse leven in Venlo, en die liefde voor de stad, die hij nog elke dag opnieuw terugvindt.