Tiendschuur

Dit bouwwerk is onderdeel van de Historische Buitenplaats Arcen, waartoe ook het Kasteel, Poortgebouw, Koetshuis en de grachten onderdeel van uitmaken. De bouw dateert volgens de aanwezige muurankers uit het jaar 1713. Het is een rechthoekig gebouw, opgetrokken uit bakstenen, overkapt door een met gesmoorde pannen gedekt schilddak. Oorspronkelijk bestond de dakbedekking uit leien.


Niet alleen dat oude foto’s dat aantonen, ook aan de noordzijde langs en in de oude afwateringssloot zijn in de grond nog lei-fragmenten te vinden. De boeren die land in gebruik hadden dat eigendom was van de kasteelheer moesten een tiende deel van de oogst afdragen. Die werd dan opgeslagen in deze schuur.

Rond 1985 zijn met de realisatie van de Kasteeltuinen de laatste noodzakelijke restauraties aan de Tiendschuur uitgevoerd. Zo’n 30 jaar later bleek een grondige aanpak noodzakelijk om verder verval te voorkomen.

Omdat de Tiendschuur al eerder uit de exploitatie van de Kasteeltuinen was gevallen, heeft de Stichting het Limburgs Landschap met succes een restauratiesubsidie kunnen verwerven bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Aanvullend werden er middelen gevonden in het Groenfonds, dat werd ingesteld door de voormalige gemeente Arcen & Velden. Het resterende bedrag is beschikbaar gekomen dankzij particuliere bijdragen. In 2013/2014 werd de klus geklaard.


De balkconstructie en de stropoppen onder het pannendak
Placeholder for De balkconstructie en de stropoppen onder het pannendakDe balkconstructie en de stropoppen onder het pannendak

Oud Hollandse pannen zijn handpannen. Door het handwerk wijken ze1vorm en maat sterk van elkaar af. Om toch een gesloten en waterdicht dak te krijgen werden onder de pannen stropoppen toegepast. Deze bleken verrot en versleten. Daarom zijn de pannen er allemaal afgehaald en van nieuwe stropoppen voorzien. In de loop van jaren is ook het wegdek steeds verder opgehoogd. Daardoor is een deel van de zuidvleugel (straatzijde) van de schuur onder de grond verdwenen en ontstonden er afwaterings- en vochtproblemen. Nat muurwerk en voegen bevriezen ‘s winters, waardoor grote schade ontstaat aan het voegwerk en de stenen verpulveren op termijn. Doordat de topgevels geleidelijk naar buiten zijn gezakt, was de balkenconstructie ook constructief aangetast.


Lang is er nagedacht om in het gebouw een mooie bestemming te huisvesten. Dit is echter zeer moeilijk omdat het een gesloten gebouw is en zonder vensters. Maar ook omdat dit monument feitelijk nog geheel in originele staat verkeerd, zijn de mogelijkheden natuurlijk beperkt. Het is nu gebruik als bergruimte door de kasteeltuinen.


Zo is Stichting het Limburgs Landschap weer een stap verder in het behoud van een mooi stukje cultureel erfgoed.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Eropuit

Fun Forest

Het eerste klimbos van Nederland!

Placeholder for Fun Forest Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 61Fun Forest Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 61
Eten en drinken

Café Vader Klaassens

De deur staat altijd open

Placeholder for 2018 09 VP Vader Klaassens 6 A42018 09 VP Vader Klaassens 6 A4
Winkels

Be Fit

Fit & Fight Shop

Placeholder for Be Fit VenloBe Fit Venlo
Eten en drinken

In Den Dorstigen Haen

Café en Restaurant

Placeholder for Cafe dn dorstige haan VenloCafe dn dorstige haan Venlo
Winkels

Footlocker

Groot assortiment sneakers

Placeholder for Footlocker venlo headerFootlocker venlo header
Locatie

Alles blijft

Gerrit Komrij

Placeholder for BrouwersplaatsBrouwersplaats