Tankstation American Petroleum Company

Keulsepoort 3, 5911 BX Venlo

  • Tankstation anno 2022 (foto: Zebra Fotostudio's)

1933

Op het drukste punt van Venlo nam in 1933 de NV American Petroleum Company (nu Esso) dit Service-Station in gebruik. Kenmerkend voor het tankstation is het ronde, transparante kioskgebouw. De kleine vierkante ruitjes springen in het oog. Opvallend zijn bovendien de twee luifels waaronder de benzinepompen stonden. Het gebouw was destijds voor Venlo hypermodern.


Het oudst bewaarde tankstation van Nederland

De Keulsepoort was tot de Tweede Wereldoorlog een knooppunt van verkeer over de weg en het spoor. Over de volle breedte van de straat lag de bewaakte overgang van de Köln-Mindener Eisenbahn. De Duitse vervoersmaatschappij onderhield een belangrijke treinverbinding tussen Hamburg en Parijs. Over de Keulsepoort reden bovendien de trams naar Steyl en Nijmegen. En dan had je er natuurlijk ook nog de vele voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten.

Op het drukste punt van Venlo nam in 1933 de NV American Petroleum Company een zogenaamd Service-Station in gebruik. De opening vond zonder feestelijkheden plaats.


Hypermodern en revolutionair

Kenmerkend voor het tankstation was het ronde, transparante kioskgebouw. De kleine vierkante ruitjes springen direct in het oog. Opvallend waren bovendien de twee luifels waaronder de benzinepompen stonden. Het gebouw was destijds voor Venlo hypermodern, ja zelfs revolutionair.

Het tankstation is een voorbeeld van een stroming in de architectuur die het Nieuwe Bouwen wordt genoemd. De architecten van het Nieuwe Bouwen verwierpen tradities en gepronk. Ze streefden naar zuivere, eenvoudige vormen. Het tankstation roept herinneringen op aan Amerikaanse road movies.


Rally van Monte Carlo

De Rally van Monte Carlo was in de jaren dertig immens populair. Autosport sprak tot de verbeelding en de rallydeelnemers waren echte sterren. De Nederlandse coureurs maakten bij het tankstation aan de Keulsepoort een tussenstop. Heel Venlo liep ervoor uit.

In de jaren vijftig verkocht Esso het gebouwtje aan de VVV. Niet de lokale voetbaltrots, maar de Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer. De organisatie vestigde er haar kantoor. Later werd het tankstation een restaurant.

Met de bouw van het Limburgs Museum werd het gebouw gerestaureerd en keerden ook de karakteristieke luifels terug.

Ut Tankstation

In 2021 opende hier ‘Ut Tankstation’ een ijssalon en lunchroom waar je kunt genieten van ambachtelijk ijs, verse gerechten gemaakt van lokale producten en een heerlijke bonbon met een kopje koffie.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Winkels

Damp Clever & Trends

E-sigaretten en E-liquids

Placeholder for 2019 04 VP Damp Clever2019 04 VP Damp Clever
Eten en drinken

Hotelbar De Miste

Sfeervolle hotelbar van het Theaterhotel

Placeholder for 2019 03 VP Hotelbar de Miste 072019 03 VP Hotelbar de Miste 07
Winkels

P.One

Sieraden en piercings

Placeholder for Res 2019 04 VP P One 01Res 2019 04 VP P One 01
Winkels

Boermans Juwelier

Juwelier sinds 1795

Placeholder for Juwelier Boermans VenloJuwelier Boermans Venlo
Eten en drinken

Vishandel Noordzee

De eerste viskraam op het Nolensplein

Placeholder for Vishandel Noordzee Venlo thumbVishandel Noordzee Venlo thumb
Winkels

Sport 2000

Alles wat je nodig hebt

Placeholder for Sport 2000 Venlo sportwinkelSport 2000 Venlo sportwinkel

Beluister het fragment