Stadsmuur de Luif

  • Foto: Zebra Fotostudio's

15e eeuw

De Luif is een restant van de middeleeuwse stadsmuur die de binnenstad van Venlo tot ver in de 19e eeuw omsloot. Kort nadat Venlo in 1343 stadsrechten kreeg is begonnen met de bouw van de stadsmuur. Dit 15e-eeuwse deel dankt zijn naam aan een houten luifel die tegen de buitenzijde van de stadsmuur was bevestigd en waaronder vroeger de vismarkt werd gehouden. Hier lag ook de ‘Maaspoort’, de belangrijkste entree tot de ommuurde stad aan de Maaszijde


Vestingwerken

In 1343 krijgt Venlo stadsrechten. Niet lang erna begint men met de bouw van de vestingwerken ter verdediging van de jonge stad. Naarmate de tijd verstrijkt worden de vestingwerken steeds verbeterd en uitgebreid. In 1867 komt er een einde aan de status van vestingstad. De grote sloop van de vestingwerken is het gevolg ervan. De Luif is een klein gedeelte van de vestingmuur uit de vijftiende eeuw, dat is blijven staan. Oorspronkelijk had De Luif een weergang, die op zeven rondbogen rustte en was voorzien van een pannen dak.


Ingekapseld

In de zeventiende eeuw werden er in de Maasstraat huizen tegen aan gebouwd. Die zijn met name gefotografeerd als de Maas weer eens buiten haar oevers trad. Na de Tweede Wereldoorlog kwam De Luif vrij te liggen en volgde restauratie. De situatie ter plekke veranderde door de realisatie van de Maasboulevard. De Luif verloof de in het oog springende plek in de binnenstad. Het rijksmonument is in 2013 ingekapseld door de Maaspoort.


Belevenisruimte

De ruimte achter de muur is in 2022 ingericht als belevenisruimte. In de Luif wordt het verhaal verteld van de vestingstad, haar bewoners en de belegeringen die Venlo door de eeuwen doormaakte.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Warenhuis Vroom & Dreesmann

Vleesstraat 34

Placeholder for Vroom en DreesmannVroom en Dreesmann
Erfgoud

Handelshuis 'Het Korenvat'

Markt 24-24a

Placeholder for Handelshuis 'Het Korenvat'Handelshuis 'Het Korenvat'
Erfgoud

Voormalig weeshuis en Latijnse School

Grote Kerkstraat 31

Placeholder for Ald Weishoes 041122 249Ald Weishoes 041122 249
Erfgoud

Locomotief

Parade 2

Placeholder for Parade 2Parade 2
Erfgoud

City Theater

Vleesstraat 36

Placeholder for City theaterCity theater
Erfgoud

Tankstation American Petroleum Company

Keulsepoort 3

Placeholder for PompstationPompstation

Beluister het fragment

Het verhaal van Stadsmuur de Luif