Sjerfkes

Vanwege de uitstekende klei in de bodem van Tegelen, ontstond hier vanaf 1730 een bloeiende pottenbakkersnijverheid. In 2000 werd achter dit pand de afvalkuil van een van die pottenbakkers ontdekt. De vele gevonden scherven (Sjerfkes) gaven een duidelijk inzicht in welk soort aardewerk in de achttiende en negentiende eeuw in de ongeveer twintig Tegelse pottenbakkerijen vervaardigd werd.


Hallenhuis

Het woonhuis zelf is een vroeg achttiende eeuws hallenhuis. Hier woonde in het begin waarschijnlijk een familie Lommen-Sassen. In de eerste helft van de negentiende eeuw woonde hier orgelbouwer Petrus Franciscus van Dinter.


Pottenbakkerij

De vondst van de afvalkuil in 2000 geeft aan dat hier tegelijk of kort na Van Dinter in een bijgebouw een pottenbakker werkzaam was. Helaas is nog onbekend wie dit geweest kan zijn. De gevonden scherven bevestigen in ieder geval het reeds bestaande beeld dat in Tegelen gewerkt werd in de Nederrijnse traditie van ringeloor versierd aardewerk, met daarnaast ook productie van het bekende Tegels Zwart.


Café en winkel

In de tweede helft van de negentiende eeuw werd het huis door de familie Hoffmans omgevormd in een café met zaal en beugelbaan. Vervolgens startte de familie Van den Broek hier een winkel in manufacturen. Vanaf 1986 werd het pand door particulier initiatief volledig opgeknapt. De ontdekking van het pottenbakkersafval leidde in 2004 tot het ontstaan van het boek Sjerfkes, met als onderwerp de pottenbakkersnijverheid in de regio Venlo-Swalmen. De vitrine linksvoor diende een aantal jaren als projectruimte van kunstenaarsinitiatief Het Raam.


Je raakt niet uitgekeken in Tegelen

Dienstverlening

Tattoo Ron

Al jaren een begrip in Venlo

Placeholder for 2018 09 VP Tattoo Ron 6 A42018 09 VP Tattoo Ron 6 A4
Erfgoud

Tankstation American Petroleum Company

Keulsepoort 3

Placeholder for PompstationPompstation
Cultuur

Keulsepoort

Keulsepoort

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Eropuit

Speelpark Klein Zwitserland

Een feest voor grote en kleine avonturiers

Placeholder for Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks