Sint Martinusbasiliek

Grote Kerkstraat 40, 5911 CH Venlo

  • Foto: Zebra Fotostudio's

Kerk vanaf 15e eeuw, toren 1951-1953

Al rond het jaar 1000 stond op deze plek een kerkgebouw, toegewijd aan Martinus van Tours. De eerste stichting gaat vermoedelijk terug tot de 8e eeuw. In de late middeleeuwen kreeg de huidige hallenkerk vorm. In de loop van de eeuwen heeft de kerk diverse torens met uiteenlopende spitsen gehad. Deze vielen telkens ten prooi aan oorlogshandelingen en rampspoed. De laatste verwoesting had plaats in 1944-1945. De huidige toren kwam in 1953 gereed.


Iconisch bouwwerk in vlammen

In november 1944 vielen bommen in de Klaasstraat. Er ontstond een brand. De spits van de toren van de Sint-Martinuskerk vatte vlam. Een vonkenregen zette het dak in brand. Het torenrestant stortte een jaar later tijdens herfststorm in. Daarmee verloor Venlo een iconisch bouwwerk. De vooroorlogse torenspits had vier hoektorens, die vrijwel dezelfde vorm hadden als de grote spits. De spits werd bekroond door een ijzeren kruis met erboven op de haan. De neogotische toren was bijna zestig meter hoog. Het huidige grondplan van de hallenkerk kwam in fases tot stand tussen 1410 en 1610. Een zaalkerk stond er al voor het jaar 1000.


Basiliek

In 2019 vond de verheffing tot basiliek plaats.


Carillon

De gemeente Venlo heeft sinds 1959 een door de burgers geschonken carillon. Het carillon is ondergebracht in de toren van de Martinusbasiliek en bevindt zich op een hoogte van ca. 45 meter. De klim naar het carillon telt 207 treden. Het spreekt natuurlijk voor zich dat het uitzicht in de open toren fenomenaal is!

Aanvankelijk telde het instrument 48 klokken en transponeerde het een kleine terts omhoog (Es1). In 1999 is er een actie op touw gezet om het carillon te renoveren en uit te breiden naar de werkelijke klank: een carillon op basis van de zwaarste luidklok (C1).

Het carillon is in zijn geheel gegoten door Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen uit Aarle-Rixtel in de jaren 1952,1959 en 1999. Vier luidklokken, met de slagtonen C-Es-F-G, spelen mee in het instrument, alle andere klokken hangen stil en worden tot klinken gebracht als aan de klepeldraad getrokken wordt; m.a.w. als de toets in het klavier wordt ingedrukt. De C-klok, de zwaarste klok, weegt 2381kg. De omvang van het instrument is 53 klokken, bijna vier en een half octaaf, en is daarmee een van de grootste carillons in Europa.


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Erfgoud

Romerhuis

Kwartelenmarkt 1

Placeholder for RomerhuisRomerhuis
Erfgoud

Handelshuis 'Puddingfabriek'

Houtstraat 9-11

Placeholder for Handelshuis 'Puddingfabriek'Handelshuis 'Puddingfabriek'
Erfgoud

Middeleeuws handelshuis

Parade 66

Placeholder for Sounds VenloSounds Venlo
Erfgoud

Prins Hendrik

Monseigneur Nolensplein 7

Placeholder for Prins HendrikPrins Hendrik
Erfgoud

City Theater

Vleesstraat 36

Placeholder for City theaterCity theater
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09

Beluister het fragment

Het verhaal van de Sint Martinusbasiliek