1495-1521
Het laatgotische Romerhuis dankt zijn naam aan de invloedrijke familie Romer, de eigenaar in de 16e en 17e eeuw. Het jaartal 1521 in de deuromlijsting verwijst naar een bouwfase. Vermoedelijk kwam in dat jaar de huidige gevel tot stand.
Het pand zelf is iets ouder: omstreeks 1495. Het achterhuis heeft een vakwerkgevel die mogelijk teruggaat tot in de 14e eeuw. Het Romerhuis laat de overgang zien van het houten huis naar het stenen huis in het middeleeuwse Venlo.
Ouder vakwerkhuis
Het Romerhuis werd in 1521 gebouwd op de plek waar een ouder vakwerkhuis had gestaan. Deze voorloper was waarschijnlijk in bezit van een handelaar. De Jodenstraat grensde aan de haven. Venlo lag aan een buitenbocht van de Maas, waardoor het water in de haven diep was. Bovendien lag er tegenover het zogenaamde Havenkwartier een eiland in de Maas, de Weerd. Van die naam klinkt nog volop een echo in het huidige dialect plaatsaanduiding Kop van de Wieërd.
Familie Romer
De schepenenfamilie Romer liet op deze plek in 1521 een nieuw huis in gotische stijl bouwen. Delen van de kelder en van een zijgevel van de voorloper werden bewaard. De eigenaren hadden de beschikking over een representatief, hoog voorhuis en een laag, smal achterhuis dat waarschijnlijk als opslagplaats diende.
Zwaar beschadigd
In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de buurt gesaneerd. Het Romerhuis, inmiddels verworven door de vereniging Hendrick de Keyser, is gerestaureerd tussen 1939 en 1941. Lag het tevoren in een aaneengesloten huizenrij, nu werd het een hoekhuis aan de nieuwe Kwartelenmarkt. Ruim drie jaar na de restauratie vielen hier de bommen van de geallieerden, die bestemd waren voor de Maasbruggen. Het Romerhuis raakte zwaar beschadigd en moest na de bevrijding opnieuw worden gerestaureerd.
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Beluister het fragment
Het verhaal van het Romerhuis