Postkantoor

Keulsepoort 1, 5911 BX Venlo

  • foto: Zebra Fotostudio's

1934-1941

Na de sloop van de middeleeuwse Keulse Poort eind 19e eeuw werd op deze plek een nieuw postkantoor gebouwd. Tussen 1934 en 1941 kwam het huidige gebouw in de trant van de Delftse School daarvoor in de plaats. De opvallende entree bevat fraaie reliëfs van Charles Vos die verwijzen naar de middeleeuwse stadspoorten.


Eenvoud als schoonheid

Het voormalige postkantoor is een voorbeeld van architectuur van de Delftse School. Architectuur moest dienen en niet opvallen. Eenvoud als schoonheid, oer-Nederlands dus. Het gebouw is ontworpen door de latere rijksbouwmeester Hessel Hoekstra.

Het postkantoor wordt in september 1941 geopend. Wat nog steeds in het oog springt, is de hoofdingang met reliëfs in natuursteen van beeldhouwer Charles Vos. Ze laten het stadswapen van Venlo zien, het provinciewapen en dat van het koninkrijk. De grote hal voor de bezoekers was ruim en overzichtelijk. Achter een balie en glas lag het domein van de postambtenaren.


‘Ondergrondse’ feesten in De Postkelder

In de Tweede Oorlog werden door de bezetter in het postkantoor militairen ondergebracht. Vier dagen na de bevrijding van Venlo, op donderdag 1 maart 1945, ging het postkantoor provisorisch weer open. Het rook er heerlijk, want het was door de Amerikanen ingericht als militaire keuken.

In de binnenstad waren door de bombardementen bijna alle grotere horeca-etablissementen verwoest of beschadigd. De PTT stelde in het najaar van 1945 de ruime kelders onder het postkantoor beschikbaar als café. Het kreeg de toepasselijke naam ‘De Postkelder’. Kunstenaar Wim Visser schilderde op de muren taferelen uit de Venlose geschiedenis. De ‘ondergrondse’ feesten in een roes van vrijheid werden legendarisch.


Museum van Bommel van Dam

In 2021 verhuisde Museum van Bommel van Dam naar het door architectenbureau BiermanHenket volledig gerenoveerde postkantoor. Het kunstvenster in het dak kreeg de naam ‘de Duikbril’


Je raakt niet uitgekeken in Venlo

Winkels

MS Mode

It's not about the size you wear, but the way you wear your size!

Placeholder for 2019 03 VP MS Mode 042019 03 VP MS Mode 04
Winkels

Just For Fun

Voor al uw Vasteloavend & hobby benodigdheden

Placeholder for 2019 03 VP Just For Fun Shop 32019 03 VP Just For Fun Shop 3
Winkels

P.One

Sieraden en piercings

Placeholder for Res 2019 04 VP P One 01Res 2019 04 VP P One 01
Winkels

Boermans Juwelier

Juwelier sinds 1795

Placeholder for Juwelier Boermans VenloJuwelier Boermans Venlo
Winkels

Bloemenhandel Peeters

Elke dag lente

Placeholder for Bloemenhandel Peters VenloBloemenhandel Peters Venlo
Winkels

Amac

De Apple expert

Placeholder for 2020 05 VP Amac 152020 05 VP Amac 15

Beluister het fragment

Het verhaal van het Postkantoor