1934-1941
Na de sloop van de middeleeuwse Keulse Poort eind 19e eeuw werd op deze plek een nieuw postkantoor gebouwd. Tussen 1934 en 1941 kwam het huidige gebouw in de trant van de Delftse School daarvoor in de plaats. De opvallende entree bevat fraaie reliëfs van Charles Vos die verwijzen naar de middeleeuwse stadspoorten.
Eenvoud als schoonheid
Het voormalige postkantoor is een voorbeeld van architectuur van de Delftse School. Architectuur moest dienen en niet opvallen. Eenvoud als schoonheid, oer-Nederlands dus. Het gebouw is ontworpen door de latere rijksbouwmeester Hessel Hoekstra.
Het postkantoor wordt in september 1941 geopend. Wat nog steeds in het oog springt, is de hoofdingang met reliëfs in natuursteen van beeldhouwer Charles Vos. Ze laten het stadswapen van Venlo zien, het provinciewapen en dat van het koninkrijk. De grote hal voor de bezoekers was ruim en overzichtelijk. Achter een balie en glas lag het domein van de postambtenaren.
‘Ondergrondse’ feesten in De Postkelder
In de Tweede Oorlog werden door de bezetter in het postkantoor militairen ondergebracht. Vier dagen na de bevrijding van Venlo, op donderdag 1 maart 1945, ging het postkantoor provisorisch weer open. Het rook er heerlijk, want het was door de Amerikanen ingericht als militaire keuken.
In de binnenstad waren door de bombardementen bijna alle grotere horeca-etablissementen verwoest of beschadigd. De PTT stelde in het najaar van 1945 de ruime kelders onder het postkantoor beschikbaar als café. Het kreeg de toepasselijke naam ‘De Postkelder’. Kunstenaar Wim Visser schilderde op de muren taferelen uit de Venlose geschiedenis. De ‘ondergrondse’ feesten in een roes van vrijheid werden legendarisch.
Museum van Bommel van Dam
In 2021 verhuisde Museum van Bommel van Dam naar het door architectenbureau BiermanHenket volledig gerenoveerde postkantoor. Het kunstvenster in het dak kreeg de naam ‘de Duikbril’
Je raakt niet uitgekeken in Venlo
Beluister het fragment
Het verhaal van het Postkantoor