Kerkhof

De rijkdom van de fabrikanten komt niet alleen tot uiting in de woningen waarin ze leefden. Ook op het kerkhof is duidelijk het standsverschil te zien. Door de bouw van monumentale graven zou ook na hun dood dit verschil zichtbaar blijven. Diverserie familiegraven tonen dit duidelijk aan door hun uiterlijk en door hun ligging aan de hoofdlaan en vlak bij het hoger gelegen centrale punt van het kerkhof.


Laumans

Links van de hoofdlaan is in vak 9 het graf van de familie Laumans-Gitmans uit 1921. Het is uitgevoerd in zachtrode tufsteen. Centraal geplaatst staat een bronzen H. Hartbeeld in een nis. De familie had in Tegelen een pannenfabriek aan de Industriestraat. In 1920 werd het bedrijf verplaatst naar de Steenweg. Hier worden nog steeds pannen gemaakt, maar nu onder de naam BMI Monier Tegelen.


Teeuwen

Rechts van de hoofdlaan in vak 2, vlak bij het centrale punt, is het graf van de familie Teeuwen-Jentjens. Het werd in 1930 gebouwd naar een ontwerp van architect Jacq. Grubben te Blerick. Aan de achterzijde is een ondergrondse betonnen grafkelder. De bakstenen bovenbouw heeft een trapeziumvormige plattegrond. De trapsgewijs oplopende bakstenen achterwand wordt bekroond door een zeshoekige betonsteen met mozaïek en Christushoofd. De familie had in Tegelen een pannenfabriek aan de Kaldenkerkerweg. Hier worden nog steeds pannen gemaakt, maar nu onder de naam Wienerberger Narvik Tegelen.


Kurstjens

Achter het vorige graf ligt de grafkelder van de familie Kurstjens-Cuijpers uit 1939. Het heeft een trapsgewijs oplopende en door een kruis bekroonde achterwand. Het aanzien van het graf wordt in hoge mate gedomineerd door de rode, figuratieve keramische reliëfs. Deze reliëfs betreffen een hoog verheven, op een troon zetelende aartsengel met grote vleugels, die met beide handen een gietijzeren schalmei draagt. De familie had in Tegelen een ijzergieterij met de naam De Globe en een pannenfabriek aan de Kaldenkerkerweg. In dat laatste bedrijf worden nog steeds pannen gemaakt, maar nu onder de naam Wienerberger Janssen-Dings.


Je raakt niet uitgekeken in Tegelen

Dienstverlening

Tattoo Ron

Al jaren een begrip in Venlo

Placeholder for 2018 09 VP Tattoo Ron 6 A42018 09 VP Tattoo Ron 6 A4
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09
Cultuur

Keulsepoort

Keulsepoort

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Eropuit

Speelpark Klein Zwitserland

Een feest voor grote en kleine avonturiers

Placeholder for Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks