Kantoor Teeuwen

1929

Dit kantoorgebouw werd in 1929 gebouw door de op het achterliggende terrein gelegen dakpannenfabriek Gebroeders Teeuwen. Het ontwerp was van architect Jacq. Grubben uit Blerick. Na bijna zeventig jaar werd de band tussen kantoor en fabriek in 1998 verbroken. Vervolgens bood het markante pand onderdak aan de kantooractiviteiten van andere bedrijven. In 2020 heeft het gebouw de naam Villa Tegula gekregen.


Teeuwen

De pannenfabriek achter het kantoor werd in 1867 opgericht door Stephanus Teeuwen. Het was een van de ongeveer vijftien pannenbakkerijen die in korte tijd langs de Kaldenkerkerweg ontstonden na de ontdekking van een grote kleigroeve met uitmuntende klei op het hoogterras. Het bedrijf groeide in snel tempo en breidde uit met twee ringovens, een tegelfabriek en een gresbuizenfabriek.


Overnames

In 1973 verkocht de familie Teeuwen het bedrijf aan DSM. Vervolgens kwam de productie in handen van het Belgische Koramic, dat een geheel nieuwe pannenfabriek op het achterterrein bouwde. In 2003 werd de fabriek overgenomen door het Oostenrijkse Wienerberger en kreeg de locatie de naam Narvik Tegelen.


Lichtbaken van Venlo

Op het Teeuwen-terrein staat een 70 meter hoge schoorsteen van de voormalige tegelfabriek. Deze werd in 2021 gerestaureerd door BOEi. Beeldend kunstenaars Yvonne Rooding en Suzanne Berkers ontwierpen hiervoor een lichtinstallatie bestaande uit 31 lichtringen. Als de lichtinstallatie wit licht laat zien dan wordt er niet gecommuniceerd. Zodra er gekleurd licht te zien is, dan zit er een verhaal of boodschap achter. Daardoor heeft de schoorsteen een nieuwe functie als communicatietool gekregen en ontstaan er verhalen in licht en kleur. Overdag is de schoorsteen zichzelf en in de avond transformeert hij naar het Lichtbaken van Venlo. Meer info op https://lichtbakenvenlo.nl/


Je raakt niet uitgekeken in Tegelen

Dienstverlening

Tattoo Ron

Al jaren een begrip in Venlo

Placeholder for 2018 09 VP Tattoo Ron 6 A42018 09 VP Tattoo Ron 6 A4
Erfgoud

Kranenbreukershuis

Hoekstraat 6

Placeholder for Venlopartners 010524 Keramiekroute 09Venlopartners 010524 Keramiekroute 09
Cultuur

Keulsepoort

Keulsepoort

Placeholder for Kaart postkantoor 1962 verz1 1Kaart postkantoor 1962 verz1 1
Eropuit

Speelpark Klein Zwitserland

Een feest voor grote en kleine avonturiers

Placeholder for Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18Klein Zwitersland Kidspanel 2022 Mitch van Schijndel 18
Erfgoud

'Huis Soiron'

Lomstraat 36

Placeholder for Huis SoironHuis Soiron
Winkels

Emmaus Feniks

Placeholder for LOCATIE Emmaus FeniksLOCATIE Emmaus Feniks